Drugsgebruik bespreken met je puber: zo pak je dat aan
Makkelijk is het niet, hard nodig wél: praten met je puber. Hoewel ze het ronduit gênant vinden om over bepaalde onderwerpen te praten (SOA’s, seks en noem maar op), is het wel de verantwoordelijkheid van de ouder om deze gesprekken aan te knopen. Zo ook over drugsgebruik.
Veel ouders denken dat hun eigen kind, puber in dit geval, nog helemaal niet toe is aan bepaalde dingen. En of dat nou wel of niet het geval is, je zult alsnog over belangrijke dingen moeten praten met ze. Drugsgebruik is één van die dingen die je als ouder bespreekbaar moet maken.
Drugsgebruik onder pubers
Het is naïef om te denken dat puber nog niet bezig zijn met drugs. Dat betekent overigens niet per se dat ze het (al) gebruiken, het kan ook zijn dat hun interesse op de een of andere manier is gewekt of dat ze eraan toegeven door groepsdruk.
Drugs vindt je in verschillende gradaties, en we hebben een aantal cijfers voor je op een rij gezet over drugsgebruik onder jongeren tussen de 12 en 16 jaar.
Het gesprek over drugsgebruik aangaan
Het kan een lastig gespreksonderwerp zijn om aan te gaan met je puber, maar belangrijk is het wel (dus ook als je denkt te weten dat je kind geen drugs gebruikt). Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
1. Bereid je goed voor op het gesprek
Ken de feiten, ken de cijfers. Zoek als ouder van te voren uit hoe bepaalde drugssoorten werken en deel deze kennis met je kind. Leg uit wat drugs allemaal kan veroorzaken. Dat kan variëren van slecht presteren op school tot enorme gezondheidsproblemen.
Het is belangrijk om je kind te voorzien van goede voorlichting en dat je er niet vanuit gaat dat je zoon of dochter dat per definitie wel meekrijgt op school.
2. Ga het gesprek op de goede manier aan
Of je nou wel of niet het vermoeden hebt dat jouw puber drugs gebruikt, het is belangrijk het gesprek hierover op een goede manier aan te gaan. Zorg ervoor dat jullie echt even de tijd hebben om er samen voor te gaan zitten op een fijne plek.
Begin niet met beschuldigingen richting je puber, dan zal het een heel defensief gesprek gaan worden. De bedoeling is juist dat jullie er open en eerlijk over kunnen praten (juist als er inderdaad echt een probleem is). Geen kruisverhoor dus.
Als je zeker weet dat je kind drugs gebruikt, kun je het best open vragen stellen en aangeven dat jij die vermoedens hebt (zonder dus direct te beschuldigen of met de vinger te wijzen). Vraag of dat klopt en zo ja hoe vaak en met wie.
3. Laat weten dat je kind altijd bij jou terecht kan
Als het zo is dat je kind gebruikt, is het belangrijk dat je aangeeft dat je graag wil helpen en dat je kind jou in vertrouwen kan nemen. Alleen maar druk uitvoeren en boos worden gaat je daar niet bij helpen (hoe fout het ook is wat het kind heeft gedaan).
Het is belangrijk om een goede vertrouwensband op te bouwen met je kinderen zodat ze ook echt het gevoel hebben dat ze naar je toe kunnen komen als ze ergens mee zitten.
4. Stel regels op en grenzen
Jij bent de ouder en zolang je kind minderjarig is, ben jij degene die bepaalt wat er gebeurt. Of pubers daar ook echt naar luisteren is een tweede, maar het is wel belangrijk dat jij grenzen en regels opstelt. Op deze handvatten kun je altijd terugvallen en kinderen moeten leren dat er in zo’n geval consequenties horen bij bepaald gedrag.
Ben jij benieuwd hoe andere ouders dit aanpakken? Je kunt hier gratis een online cursus volgen over praten met je kind.