Lise Steegmans
Lise Steegmans Persoonlijke verhalen 27 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Steeds meer meldingen van drogeren met een naald tijdens uitgaan: wat is needle spiking?

Vanwege de post-corona knaldrang is er sprake van meer grensoverschrijdend gedrag, agressiviteit en geweld tijdens het uitgaan. Nog iets dat toeneemt: met een naald gedrogeerd worden tijdens het uitgaan. Dit heet needle spiking en komt steeds vaker voor in Nederland.

Of is het een klassiek broodje aap verhaal?

Needle Spiking in Nederland

Geen drugs in je drankje, maar een naald in je been, arm of nek tijdens het uitgaan. Dat klinkt bizar, maar afgelopen november heeft needle spiking voor het eerst plaatsgevonden in Nederland. Toen was de 22-jarige Nathalie met vriendinnen op stap in een Amsterdams café. Na twee mixdrankjes zakte ze in elkaar. “Het was echt een waas. Toen wist ik meteen dat het foute boel was,” vertelt ze begin mei aan NOS Stories

Vreemde plek

Samen met haar ouders gaat Nathalie naar de Spoedeisende Hulp. De arts die haar onderzoekt, ziet meteen aan Nathalie’s ogen dat ze is gedrogeerd. “Nou meid, er is wat in je drankje gegooid”, concludeert de arts. Als Nathalie twee dagen later een vreemde plek op haar bovenbeen ziet, gaat ze naar de huisarts. Die bestudeert de plek met een loep en trekt een akelige conclusie: de plek is, hoogstwaarschijnlijk, veroorzaakt door een injectienaald. De huisarts sluit een insectenbeet uit.

Nathalie doet melding bij de politie en vertelt haar verhaal aan NOS Stories. Enkele dagen later volgen meer aangiftes en het nieuwe fenomeen krijgt direct een naam, namelijk needle spiking. Wie de term intikt op TikTok, krijgt vele video’s, waaronder tientallen Nederlandse video’s, te zien.

Needle spiking in Groot-Brittanië, Frankrijk en België

De term is overgewaaid uit Groot-Brittanië, waar de eerste prikincidenten eind oktober 2021 hebben plaatsgevonden. Daar is het aantal inmiddels opgelopen tot 1300. Ook volgde er meldingen van needle spiking uit Frankrijk en België. Bij onze zuiderburen is deze week op drie verschillende evenementen paniek uitgebroken na een mogelijk prikincident. Op een van de festivals, We R Young in Hasselt, zijn 24 meisjes onwel geworden. Inmiddels doet Beglië officieel onderzoek naar needle spiking.

Broodje aap verhaal

Ondanks de paniek in België en de meerdere aangiftes in Nederland, is er gerede twijfel over neelde spiking. De Britse drugsonderzoeker Guy Jones, die namens Engeland de prikincidenten onderzoekt, legt aan NOS Stories uit dat hij nog altijd in het duister tast. “Het is totaal onlogisch om iemand te drogeren met een naald. Je moet bedenken: iemand moet naast je staan, je steken met een dikke pijnlijke naald en dan injecteren voor 30 seconden. En dat heb je niet door? Dat is niet logisch.”

Bij geen van de 1300 gevallen in Groot-Brittannië is daadwerkelijk iemand betrapt of opgepakt of zijn er drugssporen gevonden. Ook zijn de meeste slachtoffers niet getest op drugs en is er geen bewijs dat iemand daadwerkelijk gedrogeerd is met een naald. “We weten nog steeds niet wat er is gebeurd: niet welke drug erin zaten, en of er überhaupt drugs in zaten. Het zou ook kunnen dat er in veel van de gevallen helemaal niet gedrogeerd is met een naald, maar dat er iets aan iemands drankje is toegevoegd, en diegene daarna een blauwe plek heeft opgelopen”, aldus Jones.

EenVandaag

Ook Ruben van Beek, promovendus bij Trimbos-Instituut, noemt het fenomeen onwaarschijnlijk. “Het is best wel een actie; je moet het meenemen, je moet het naar binnensmokkelen en je moet een naald bij iemand in zijn arm of been steken én er weer uit halen – zonder dat andere mensen het zien.”

Hoe kan het dan dat ook in Nederland veel – vooral – meisjes symptomen van needle spiking ervaren?

“Alcohol is soms best wel een onvoorspelbaar middel. Geheugenverlies, duizeligheid, angstige gevoelens kunnen allemaal veroorzaakt worden door alcohol. Zeker als je in een setting bent waarin je je niet op je gemak voelt. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat needle spiking niet gebeurt, maar het is moeilijk om alcohol en needle spiking uit elkaar te halen,” aldus Van Beek tegenover EenVandaag. 

Onderzoek naar drogeren

Naar aanleiding van de toenemende berichten over needle spiking in Nederland heeft Trimbos-Instituut een artikel gepubliceerd dat uitlegt waarom onderzoek naar drogeren zo lastig is. Daar lezen we dat:

  • De verdovende effecten van alcohol sterk lijken op de effecten van sommige drugs, zoals GHB of ketamine, zodat het lastig kan zijn om goed onderscheid te maken;
  • Alcohol soms anders kan uitpakken dan verwacht;
  • Sommige drugs (vooral GHB) worden door het lichaam zo snel afgebroken dat ze de volgende morgen al niet meer te vinden zijn in het bloed of urine;
  • Mensen schamen zich voor hun openbaar dronkenschap en schrijven vreemd gedrag toe aan ‘drugs in drankjes’ in plaats van de zelf gedronken alcohol;
  • Schaamte, twijfels en geheugenverlies maken dat mensen niet altijd overgaan tot een aangifte bij de politie.

Bij vermoedens van drogeren raadt het Trimbos-Instituut aan om zelf een urinetest te doen en medische hulp in te schakelen.

Wil je meer lezen over de knaldrang van jongeren? Dat kan hier.

Dit is waarom drugspreventie juist averechts werkt bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.