De doorstroomtoets in groep 8 is van start: dit is het verschil met de eindtoets
Als je kind in groep 8 zit, dan is dat vaak best spannend, voor het kind, maar ook voor de ouders. Je kind wordt nu toch echt ouder en dit laatste jaar van de basisschool staat in het teken van het doorgroeien naar de middelbare school. Zo ook met de doorstroomtoets, die dit jaar voor het eerst wordt afgenomen.
De eindtoets is hiermee verleden tijd.
Opvolger van de Cito-toets
Kinderen in groep 8 van de basisschool kunnen vanaf 29 januari de zogeheten doorstroomtoets doen. Het is de eerste keer dat deze wordt afgenomen op basisscholen. De doorstroomtoets is de opvolger van de eindtoets, die op veel scholen gemaakt werd als de welbekende Cito-toets. De toetsperiode duurt drie weken.
In totaal maken ongeveer 170.000 leerlingen de toets. De overheid heeft zes doorstroomtoetsen goedgekeurd. Scholen mogen zelf kiezen welke toetsen de kinderen moeten maken en of de kinderen dat op papier of op een computer moeten doen.
Voorlopig advies
De kinderen van groep 8 hebben in de afgelopen weken een voorlopig advies voor de middelbare school gekregen. Dat advies kan na de doorstroomtoets nog wel omhoog wanneer een kind de toets goed heeft gemaakt, maar het advies kan niet meer omlaag.
Uiterlijk op 24 maart horen leerlingen en hun ouders het definitieve advies voor de middelbare school. Tussen 25 en 31 maart moeten alle kinderen zich tegelijk aanmelden bij een middelbare school. Dat moet ervoor zorgen dat alle leerlingen evenveel kans hebben om op de school van hun voorkeur terecht te komen.
De toetsperiode zou eigenlijk twee weken duren, van 5 tot en met 15 februari. Op verzoek van Noord-Brabant en Limburg is de week daarvoor eraan toegevoegd. En daar was niet zomaar een reden voor, want hierdoor kunnen de kinderen in het zuiden na het maken van de toetsen carnaval vieren.
Verschil met de eindtoets
Maar waarom is er eigenlijk voor gekozen om vanaf dit jaar de doorstroomtoets te doen en niet meer de eindtoets? Met de doorstroomtoets willen ze de eindtoets wat minder belangrijk maken. Kinderen kunnen het naast zo’n eindtoets hartstikke goed doen op school, maar tijdens zo’n toets kunnen ze te maken krijgen met spanning, stress of faalangst. En dat is heel vervelend.
Daarom krijgen kinderen nu in januari al een voorlopig advies voor de middelbare school. Als ze uiteindelijk de doorstroomtoets toch onder hun advies maken, dan heeft dat geen gevolgen voor het definitieve advies. Dit haalt al wat spanning en stress bij de kinderen weg. Mochten ze de toets beter maken dan het advies aangeeft, dan is de kans groot dat het definitieve advies nog omhoog gaat.
Dilemma: ‘Ik ben het niet eens met het schooladvies dat mijn zoon gekregen heeft’