Wat kan je doen als je kind snel huilt om ‘alles’?
Huilt je kind om het minste of geringste voor jouw gevoel? Als het iets niet mag doen of hebben, als iets even niet kan of lukt of als hij of zij haar zin niet krijgt? Dat je kind om ‘alles’ gewoon maar begint te huilen kan de nodige irritaties bij je uitlokken, maar bedenk dat dit alleen maar een bepaalde reactie is van je kind.
Kennelijk weet je kind niet wat hij anders kan doen, behalve huilen. Het is vaak onmacht of onzekerheid en daar kan je best wat aan doen samen.
Als je kind om alles huilt…
Stel je kind heeft net genoten van een lekker koekje en hij wil er graag nog een, maar dat mag niet van jou. Je kind gaat huilen, jij raakt geïrriteerd, want je vindt dat hij zich aanstelt en je keurt het gehuil af of je negeert het. Een volgende keer zal je kind precies weer hetzelfde reageren en zo komen jullie maar lastig uit te cirkeltje. Deze reactie, huilen, kan ook voorkomen in andere gevallen, bijvoorbeeld als iets anders gaat dan je kind in zijn hoofd heeft. Of als hij in een onbekende omgeving is en zich geen houding weet te geven.
Bedenk jezelf eens waar dat huilen eigenlijk vandaan komt. Weet je kind bijvoorbeeld niet hoe het anders kan reageren op zo’n situatie van teleurstelling? Is het onmacht, onzekerheid of heb je een gevoelig kind? Vaak zit er meer achter dit gedrag en helpt het voor jezelf al om daar achter te komen.
Wat kan je doen als je kind weer om iets gaat huilen?
Laten we vooropstellen dat huilen niet iets slechts is, het hoort erbij in het leven en het is een natuurlijk manier van omgaan met teleurstelling, spanning en bijvoorbeeld onmacht. En sommige kinderen zijn gevoeliger dan andere kinderen, waardoor ze sneller in huilen uitbarsten. Vaak helpt het al om de gevoelens van je kind te erkennen zodat het zich gehoord en begrepen voelt. Daarna kan je erover praten en samen kijken naar een andere oplossing: hoe had je kind ook kunnen reageren? De kans is namelijk groot dat je kind niet zo goed weet hoe het anders kan reageren en daarom gaat huilen. In het geval van het koekje kan je zeggen: ‘Ik zie dat je teleurgesteld bent omdat je geen tweede koekje mag, daar had je juist zo’n zin in hè? Je mag van mij wel een stuk fruit uitkiezen.’
Probeer je kind ook voor te bereiden op nieuwe situaties, zodat hij weet waar hij aan toe is. Bespreek bijvoorbeeld ook hoe hij op bepaalde dingen en in situaties kan reageren, zodat hij en volgende keer niet gaat huilen, maar het probeert op te lossen. Dit kost tijd, maar als jullie hier samen aan werken, dan zal je kind steeds beter weten hoe hij ook kan reageren en dat zal bij jou uiteindelijk minder irritaties opwekken.
Lees ook:
Eerste Hulp Bij Huilende Kinderen: tips als je kind altijd om álles huilt