7 dingen die je kunt doen als je kind liegt
Erachter komen dat je kind liegt is niet leuk, vooral niet als het een stapje verder gaat dan een leugentje om bestwil. Ga in eerste instantie na wat voor leugen je kind vertelt. Kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld een fantasiespel spelen en daardoor met gebeurtenissen op de proppen komen die helemaal nooit plaatsgevonden hebben. Oudere kinderen willen een verhaal nog wel eens mooier maken dan het daadwerkelijk is, bijvoorbeeld om op te scheppen.
Het kan ook dat je kind een leugen vertelt om je te opzettelijk te misleiden. Dit is als ouder niet makkelijk, omdat je je bedrogen kan voelen door je kind.
Wat kun je doen als je kind liegt?
Toch zijn er een aantal manieren om hier mee om te gaan en de waarheid boven tafel te krijgen.
1. Zorg dat je kind zich comfortabel voelt
Kinderen liegen vaak omdat ze geen problemen willen. Ze hebben iets gedaan en zijn bang dat jij boos wordt. Een manier om te stimuleren dat een kind naar jou toe blijft komen om iets te vertellen, is door hem duidelijk te maken dat hij alles tegen je kan zeggen en dat je altijd van hem blijft houden. Als een kind daadwerkelijk iets opbiecht, kun je hem een compliment geven. Het was vast niet makkelijk voor hem, daarom is een complimentje best op zijn plaats.
2. Niet straffen
Klinkt gek, maar voor een leugen werkt straffen averechts. Er mag natuurlijk wel een gevolg zijn, en daarom kun je wel consequenties bedenken. Zegt je kind bijvoorbeeld dat hij zijn taakjes heeft gedaan, maar kom je erachter dat hij zijn kamer helemaal niet opgeruimd heeft? Bedenk dan samen met je kind een extra taak om het voorval op die manier achter jullie te laten.
3. Waarheid loont
In sommige gevallen kan de waarheid lonen of straf verminderen. Dat kan in gevallen dat je kind iets heeft gedaan wat niet mag, maar besluit om de waarheid te vertellen voor zijn eigen veiligheid. Je kind heeft bijvoorbeeld te veel gedronken en belt jou op om hem op te komen halen. Dat je kind jou gebeld heeft voor hulp en de waarheid heeft verteld over de alcohol, bespaart hem een week huisarrest. In plaats daarvan mag hij een dagje de deur niet uit.
4. Geef hem de tijd
Merk je dat je kind liegt? Soms kan het helpen om hem even tien minuten na te laten denken. Je kunt zeggen dat je even tien minuten wegloopt om hem de kans te geven de waarheid te vertellen zonder dat er consequenties zijn voor de eerder vertelde leugen. In veel gevallen zal je kind het hazenpad kiezen en alsnog opbiechten.
5. Noem je kind geen leugenaar
Een label plakken is niet verstandig. Na één leugen, is je kind niet direct een leugenaar. Vermijd dit woord dan ook liever, want hij kan over zichzelf gaan denken dat hij een leugenaar is. Als hij eenmaal denkt dat hij een leugenaar is, gaat hij zich er ook naar gedragen.
6. Verwachtingspatroon aangeven
Geef bij je kind duidelijk aan wat je verwachtingspatroon is van zijn gedrag binnen het gezin. Je kunt dan duidelijk maken hoe jullie in huis respectvol met elkaar omgaan. Misschien weet je kind al dat hij zijn zusje niet mag slaan of niet opzettelijk spullen kapot mag maken. Niet mogen liegen hoort ook in dit straatje thuis.
7. Geef het goede voorbeeld
Als een kind ziet dat het geaccepteerd wordt dat jij als ouder tegen je partner of tegen een ander persoon liegt, zal het zelf ook sneller geneigd zijn om te liegen. Het wordt dan ook moeilijker om er iets van te zeggen, want de pot verwijt dan de ketel.
4 strategieën om te proberen zodat je tiener stopt met liegen