‘Mijn dochters gaan in de vakantie drie weken naar hun vader, hoe overleef ik dat?’
Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: kinderen die tijdens de vakantie naar hun vader gaan.
De vraag
‘Vorig jaar zijn mijn ex en ik gescheiden. Het was een heftige periode, met veel verdriet aan beide kanten. Inmiddels gaat het beter, ik heb een fijn huis gevonden voor mij en mijn twee dochters. Ze gaan ieder weekend naar hun vader, en hoewel ik dat moeilijk vind, ben ik er inmiddels aan gewend.
Alleen nu gaan ze deze zomervakantie voor het eerst drie hele weken naar hun vader, ze gaan dan in Nederland op vakantie. En zijn dus ook niet in de buurt. Toch denk ik erover om af en toe langs te gaan. Dat is omdat ik er enorm tegenop zie om ze zo lang te missen, en ik weet niet goed hoe ik die tijd zonder ze moet doorkomen.’
Advies van de redactie
Heel begrijpelijk dat het voor jou heel moeilijk is als je dochters voor het eerst na de scheiding drie weken bij hun vader zijn. Geen enkele moeder wil dat. Natuurlijk hoort het erbij in de nieuwe situatie, maar dat maakt het nog niet makkelijk.
Vergeet echter niet dat je sterker bent dan je denkt. Je hebt al zoveel in je eentje gered: het hele scheidingsproces, alleen verdergaan met de meiden en alles daaromheen. Het gaat je zeker lukken om die paar weken dat ze op vakantie gaan met hun vader door te komen. Al voelt dat nu misschien niet zo.
‘Mijn zoon van 15 wil dat zijn vriendinnetje bij ons blijft slapen. Wat moet ik doen?’
Tips voor jezelf als je dochters in de vakantie naar hun vader gaan
Allereerst een aantal ‘overlevingstips’ voor jou:
- Zorg dat je op voorhand leuke dingen plant. Zeker in de eerste week is het niet handig om veel alleen te zijn. Ga lekker op stap met vriendinnen, ga sporten, ergens logeren of ook een paar daagjes weg. Door vooraf dingen af te spreken zien de drie weken er niet zo lang en leeg uit. Afleiding straks is de beste remedie.
- Maak een lijstje van dingen waar je nu met de kinderen niet aan toe komt. Leuke, maar ook nuttige zaken. Lang wandelen, lekker uitslapen, winkelen, lezen in de tuin… Maar ook de zolder opruimen, fotoboeken maken, grote opruim/schoonmaak en administratie bijwerken. Als ze dan toch weg zijn, kun je maar beter die tijd goed gebruiken. Bovendien ben je dan lekker bezig en voelt het achteraf heel goed als die klussen die altijd blijven liggen, gedaan zijn.
- Schilder de kamers van de meiden of je eigen kamer. Een leuke verassing voor als ze terug komen…
- Probeer je rotgevoelens te beperken. Natuurlijk mogen die momenten er (nu en straks) zijn, maar erin blijven hangen helpt je niet. Per dag even een verdrietig moment is prima, aan de telefoon met een vriendin of lekker huilend door het huis, maar dan is het klaar en maak je er weer wat van. Bedenk wat je helpt om het rotgevoel los te laten. Even iemand bellen of naar een vrolijke film kijken? De deur uit en op pad, of keiharde vrolijke muziek luisteren?
- Spreek met iemand bij wie dat goed voelt af dat die je straks steunt en aanpakt als dat nodig is. Je beste vriendin of je moeder. Kies iemand bij wie jij je prettig voelt. Die je kan bellen om even bij uit te huilen, maar met wie je ook op voorhand afspreekt dat ze je aanpakt als je moet stoppen. Of naar wie je toe kunt als je erdoorheen zit.
‘Mijn zoon (13) heeft moeite met opstaan, en dat zorgt voor ruzie.’
Tips voor de omgang met je dochters
En dan nog wat tips over hoe je dit naar je dochters toe het beste aanpakt.
- Begin er nu niet te veel over. Hebben zij het moeilijk of vooral jij? En projecteer je dat op hen? Breng hoe dan ook juist over dat jullie elkaar zeker zullen missen, maar dat ze het heel leuk krijgen en dat de tijd dan voorbij vliegt. Als jij het zwaar en groot maakt, gaat dat zo op hen over. Vertel ze ook dat jijzelf leuke weken gaat krijgen, dat ze zich daar echt geen zorgen over hoeven maken. Kinderen vinden het vaak moeilijk als ze het gevoel hebben – of weten – dat mama het er heel moeilijk mee heeft. Door te laten weten wat je allemaal van plan bent en over te brengen dat je ze wel mist maar dat je niet zielig of alleen bent, helpt dat ze vaak.
- Bouw niet te veel ‘anti-mis’-dingen in. Dan kun je het ook groter maken dan het is. Een paar is genoeg.
- Een paar ‘anti-mis’-dingen is natuurlijk goed: de aftelkalender met foto is heel leuk! Je kunt ook een koffertje maken voor allebei waarin voor om de paar dagen een (positief!) briefje van jou zit of een klein cadeautje. Op de kalender kun je dan aangeven wanneer welk genummerd pakje of envelop open mag. Zij kunnen ook samen voor jou zo’n koffertje met briefjes en knutsels maken.
- Elkaar tussentijds zien is op zich prima, maar of dat juist helpt of dat daardoor het gemis alleen maar toeneemt, is een kwestie van uitproberen. Hou het hoe dan ook luchtig op die dag en laat weten dat het goed met je gaat. Vraag de meiden vooral naar de leuke dingen van de vakantie. Hetzelfde geldt voor telefoneren. Voor het ene kind (en volwassene) is bellen heel fijn, een ander raakt er juist door van slag. Merk je dat dat laatste het geval is, dan kun je het beter niet doen. Laat het altijd van de kinderen zelf afhangen. Geen vaste afspraak op voorhand, maar zij mogen kijken wat ze willen. Blijft een kind hangen in steeds bellen, maak er dan een afspraak over.
Bij heimwee in het algemeen geldt dat afleiding en fysieke inspanning het beste werkt. Onthoud maar dat als je eenmaal gewend bent, je de komende jaren vast ook uitkijkt naar die kinderloze weken.
Na de zomer moeten jullie gewoon evalueren of dit voor een ieder fijn was of dat bijvoorbeeld opknippen in twee keer anderhalve week beter werkt. Hopelijk komen jullie daar samen goed uit.