Dit moet je níet doen als je dochter voor het eerst ongesteld is
De eerste menstruatie van je dochter is een bijzondere gebeurtenis. Het is spannend en nieuw, zowel voor jou als voor je dochter. Als het de eerste keer is dat je dochter ongesteld wordt, is het goed om te weten wat je het beste kunt doen. En wat vooral niet.
De puberteit is een uitdagende periode voor pubers en hun ouders. Zowel bij jongens als bij meisjes verandert er het één en ander en bij meisjes is een grote verandering de menstruatie. Hoe kun je hier het beste mee omgaan als ouders?
Ondersteunen of zelf uitvinden
Het is goed om als ouder je alvast op deze dag voor te bereiden, want je weet dat hij komt. Elke puber is natuurlijk anders, de één zal je gelijk op de hoogte brengen van deze verandering, een ander praat er het liefst zo min mogelijk over. Jij kent je kind het beste en weet of je dochter wil dat jij haar hierin helpt en ondersteunt of dat ze het vooral zelf wil uitvinden.
Ook is het misschien handig om terug te denken aan je eigen eerste menstruatie. Hoe ging dat bij jullie thuis? In hoeverre was jij hierop voorbereid en ondersteunde jouw moeder jou hierin? Jij weet hoe je dat zelf ervaarde en kunt dit meenemen in je rol als moeder. Misschien vond je dat je moeder het anders aan moest pakken en doe jij het op een heel andere manier bij jouw dochter.
3 dingen die je niet moet doen als je dochter voor het eerst ongesteld is
Ondanks dat elke dochter anders is en elke moeder hier misschien anders in staat, zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen als je dochter voor het eerst ongesteld is:
1. Wees geen dramamoeder
Ondanks dat de eerste menstruatie van je dochter weldegelijk een grote verandering in haar leven is, is het belangrijk om er niet te dramatisch over te doen. Je dochter vindt het misschien al spannend of een beetje eng, dan helpt het niet als je er een groot ding van maakt. Reageer op een kalme, beheerste manier, want dit hoort nou eenmaal bij het leven. Je dochter heeft meer aan jou als je rustig met haar hierover praat en haar ondersteunt zoals zij dat wil.
2. Wees niet bang
Tuurlijk, de tijd gaat hard en je dochter wordt al zo groot, maar dit is niet het moment om sentimenteel te doen. Je dochter heeft je nu nodig, dus beschouw haar ook als een volwassen meid en vertel duidelijk wat de opties zijn (maandverband of tampons?). Ga er niet vanuit dat je dochter precies hetzelfde wil gebruiken als jij, dat is haar eigen keuze. Wel kun je haar laten zien hoe je de benodigdheden gebruikt en leg uit wat ze hierover moet weten. Zo voelt ze zich snel genoeg goed bij de keuzes die ze maakt die deze verandering van haar vragen.
3. Lieg niet
Nogmaals, je dochter is van een kind veranderd in een puber, dus wees ook eerlijk over wat er precies met haar lichaam gebeurt. Maak het niet mooier dan het is en vertel geen leugentjes om bestwil. Als je nog niet het gesprek hebt gehad over waarom een meisje ongesteld wordt, is dit sowieso het moment ervoor. Leg uit wat er precies gebeurt, waarom het gebeurt en wat het betekent voor de toekomst.
Kirsten (38): ‘Mijn dochter van negen is al ongesteld geworden’