‘Mijn dochter voelt zich alleen in ons samengestelde gezin, wat kan ik doen?’, stiefexpert geeft advies
Het aantal scheidingen neemt nog altijd toe. In 2023 eindigden 24.310 van alle huwelijken in een echtscheiding. Daarom staan we wekelijks stil bij de uitdagingen van gescheiden ouders en hun gezin. Stiefexpert Marieke Jansen deelt anonieme, persoonlijke ervaringen van haar cliënten. Deze week geeft zij antwoord op de vraag: “Mijn dochter voelt zich alleen in ons samengestelde gezin, wat kan ik doen?”
Onlangs kreeg Marieke de volgende vraag van de vader van Sarah (16):
“Sarah is 16 jaar en nog maar zes maanden geleden gingen haar moeder en ik uit elkaar. Al snel kreeg ik een relatie met Eva, zij heeft al twee kinderen. Sarah doet erg haar best om zich aan te passen in ons samengestelde gezin, maar ze worstelt nog met het verdriet van de scheiding. Ze mist ons oude gezin en voelt zich soms alleen tussen alle veranderingen. Thuis lijkt iedereen blij met de nieuwe situatie, behalve Sarah. Ik wil graag dat het nieuwe gezin goed werkt en ik vraag Sarah om eraan mee te doen, maar zij voelt zich vaak een buitenstaander. Daardoor trekt ze zich steeds meer terug en wil ze steeds minder tijd doorbrengen met mij en ons nieuwe gezin. Kun jij me helpen?”
Welk advies gaf stiefexpert Marieke Jansen?
De stiefexpert haalt het gesprek aan met zowel Sarah, haar vader en haar stiefmoeder. “Voor het eerst voelde Sarah zich gehoord en begrepen. Ik vertelde haar dat het volkomen normaal is dat ze nog rouwt om de scheiding, zelfs als iedereen om haar heen alweer verder lijkt te gaan. Ze leerde dat haar gevoelens er gewoon mogen zijn, en dat er geen haast was om alles te accepteren.
Verder gaan
Sarah had het gevoel dat haar verdriet over de scheiding er niet mocht zijn. Ze zag dat iedereen om haar heen verder probeerde te gaan, maar zij was nog niet zo ver. Ze wist niet goed wat ze met die gevoelens aan moest en durfde er ook niet echt over te praten met haar vader. Ze was bang dat hij dacht dat ze de nieuwe situatie saboteert. Het gevolg was dat ze haar emoties opkropte en zich steeds verder terugtrok, wat haar vader weer niet begreep. Haar vader zei vaak dat ‘alles wel goed komt’ en dat ze ‘Eva een kans moet geven’, maar Sarah had vooral het gevoel dat ze niet begrepen werd. Tijdens ons gesprek liet ik Sarah haar verdriet beter begrijpen en kreeg ze het vertrouwen dat het oké is om over die gevoelens te praten, zonder het gevoel te hebben dat ze de ‘boel verpest’.
Luisteren
Het tweede gesprek was met Sarah en haar vader. Hierin besprak ik met haar vader dat Sarah’s verdriet niet iets is wat zomaar opgelost kan worden. In plaats van haar continu gerust te stellen met ‘het komt wel goed’, leerde hij hoe belangrijk het was om echt naar Sarah te luisteren en haar emoties serieus te nemen. Het was voor hem even slikken, maar het besef dat hij niet meteen een oplossing hoefde te bieden en gewoon kon luisteren, zorgde ervoor dat Sarah zich voor het eerst in maanden veilig voelde om haar gevoelens te delen bij haar vader. Ook haar vader was erg opgelucht.
Eva, de stiefmoeder, werd ook betrokken in het traject. Ze leerde dat het belangrijk was om Sarah niet te forceren in haar nieuwe rol in het gezin, maar dat het juist sneller gaat als ze de ruimte te krijgt die ze nodig heeft. ‘Ga zo snel als de langzaamste in het systeem’, adviseerde ik.
Minder spanning
Langzaam begon de situatie te veranderen. Sarah voelde zich eindelijk gezien door haar vader en de spanning in huis werd minder. De band tussen Sarah en haar vader werd sterker, omdat hij nu echt naar haar luisterde en begreep wat ze doormaakte. Sarah had nog steeds momenten van verdriet, maar ze wist nu dat ze daarover kon praten, zonder dat haar vader meteen een oplossing ging zoeken.”
Advies van stiefexpert Marieke Jansen
Eerder gaf stiefexpert Marieke Jansen advies aan andere lezers met een dilemma, lees het hier:
- ‘Mijn 16-jarige bonusdochter verzorgt zichzelf slecht, wat kan ik doen?’
- Is het raar dat ik niet van mijn bonuskinderen houd? Stiefexpert geeft antwoord
- Het oude gezin samen? Zo ga je er als bonusouder mee om
- Kinderen te laat naar bed door ex-partner? Stiefexpert geeft advies.
- Op vakantie contact met ex? Stiefexpert geeft advies.
Beluister hier de podcast van Marieke Jansen.
* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.