Sofie Obbens
Sofie Obbens Mentale gezondheid 17 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (11) toch een smartphone geven?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Esther (44) haar dilemma voor: “Moet ik mijn dochter van 11 jaar toch een smartphone geven?”

“Mijn dochter gaat na de zomervakantie naar groep 8 en is ongeveer de enige uit haar klas die geen smartphone heeft. Echter hebben wij thuis de afspraak dat onze kinderen pas een smartphone krijgen wanneer ze naar de middelbare school gaan. Als we haar er nu toch een geven, is dit oneerlijk tegenover haar twee oudere broers. Zij kregen er een in de zomervakantie voordat ze naar de middelbare school gingen. Maar de tijden zijn veranderd en bijna alle kinderen uit haar klas hebben inmiddels een smartphone. Wat is wijsheid?

Middelbare school

Wij hebben het weloverwogen besluit genomen om onze kinderen pas een smartphone te geven op het moment dat ze naar de middelbare school gaan. Wij zien vanaf die tijd pas het nut in van een telefoon, omdat ze dan vaker zelfstandig op pad gaan. Ook weten we inmiddels dat een smartphone onmisbaar is op de middelbare school voor de app over het lesrooster en omdat tijdens de lessen soms ook telefoons worden gebruikt. Daarnaast zien we bij onze kinderen dat vanaf die leeftijd een telefoon niet kan ontbreken vanwege het contact met vrienden en vriendinnen via social media. Dat een telefoon onmisbaar is geworden voor kinderen, weten we dus inmiddels. Maar bij onze jongste worstelen we met de vraag of ze er niet eerder eentje moet krijgen.

Verstandig

Wij zijn er eigenlijk van overtuigd dat onze kinderen vanaf hun twaalfde verstandiger kunnen omgaan met een smartphone. Dat heeft ook te maken met het feit dat alle drie mijn kinderen gemakkelijk hun spullen verliezen en we zien dat dat beter gaat naarmate ze ouder worden. Onze kinderen gebruiken de telefoon vooral voor het gebruik van social media en wij vinden de basisschoolleeftijd echt te vroeg daarvoor. Ze kunnen in aanraking komen met cyberpesten of discriminatie en daar willen wij onze kinderen op die leeftijd voor behoeden. Zelfs wanneer we regels stellen voor het telefoongebruik.

Regels

Bij mijn twee zoons hebben we de smartphone gegeven in de zomervakantie voordat ze naar de middelbare school gingen. In die periode hebben we de tijd genomen om samen de wereld van social media te ontdekken, regels te stellen en daarmee te oefenen. Zo konden ze langzaam wennen aan het gebruik van een telefoon. Zodra ze naar de middelbare school gingen, wisten ze hoe social media en internetverbruik en -kosten werken.

Achterhaald

Mijn oudste zoon is nu 15 jaar. In zijn basisschooltijd hebben we regel in het leven geroepen om onze kinderen een telefoon te geven vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaan. Maar inmiddels zijn we vier jaar verder en zien we dat de tijden veranderd zijn. Mijn dochter zit in groep 7 en bijna alle kinderen hebben een smartphone. Zij vraagt dan ook regelmatig om een telefoon en is het er absoluut niet mee eens dat wij haar nog geen telefoon geven. Wij willen haar niet teleurstellen en willen niet dat zij achterblijft. Is onze regel om een smartphone te geven vanaf de middelbare school inmiddels achterhaald? Moeten wij deze regel overboord gooien? Of houden wij ons hieraan vast en heeft mijn dochter het nakijken?”

Tips van de redactie

Wij snappen dat dit een lastig dilemma is. Je hebt een weloverwogen keuze gemaakt om je kinderen pas vanaf de middelbare schooltijd een smartphone te geven. Anderzijds wil je niet dat je kind achterblijft met bepaalde dingen op haar klasgenoten. Je bepaalt de leeftijd waarop je kind een smartphone krijgt als ouder natuurlijk zelf. Sommige ouders vinden het goed als hun kind al op jonge leeftijd bereikbaar is. Anderen willen hier nog even mee wachten. Dat ligt ook aan de situatie. Met co-ouderschap is het bijvoorbeeld begrijpelijk als je je kind eerder een mobiele telefoon geeft, zodat je je kind makkelijk kan bereiken. En het ene kind is het andere niet, als ouder voel je het beste aan wanneer je kind er klaar voor is. Wanneer je ook begint, zorg ervoor dat je samen met je kind de wereld van de social media verkent en dat je duidelijke regels stelt.

Dilemma: ‘Onze puber wil niet meer mee naar een naturistencamping’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.