Dochter voor het eerst ongesteld? Zo zorg je dat ze goed voorbereid is
Bij de een begint het eerder dan bij de ander, maar op een gegeven moment moeten alle meiden eraan geloven. Hun eerste menstruatie. Zo’n eerste keer ongesteld worden is voor veel meisjes erg spannend. Fijn dus als ze zorgt dat je dochter goed voorbereid is op wat er gaat komen.
Als meisjes voor het eerst ongesteld worden gaat er een nieuwe wereld voor ze open. Ze weten nog niet goed hoe hun lichaam zal reageren en zijn nog onwennig met de hele situatie. Goed dus als ze weten dat ze er niet alleen voor staan.
Op tijd het gesprek voeren
De meeste meiden worden ongesteld als ze tussen de elf en vijftien jaar oud zijn. Er zijn echter ook meisjes die al op hun negende, of pas op hun zeventiende ongesteld worden. Omdat je niet weet wanneer het bij jouw dochter zal gebeuren is het fijn om op tijd het gesprek aan te gaan. Het zou immers vervelend zijn als jouw dochter plotseling schrikt van bloed in haar onderbroek.
Vertel daarom rond het negende levensjaar al wat een menstruatie precies inhoudt. Vertel bijvoorbeeld dat menstrueren normaal is, maar ook hoe lang een menstruatie ongeveer duurt en hoeveel bloedverlies er kan zijn.
Koop alvast maandverband
Waar en wanneer je dochter voor het eerst ongesteld wordt kun je niet voorspellen. Zorg er daarom voor dat er maandverband in huis is en dat ze maandverband in haar schooltas heeft. Natuurlijk zijn er ook andere producten te koop zoals tampons en cups, maar voor jonge meiden is dat vaak nog niet zo geschikt. Je kunt ook een paar soorten maandverband halen, met vleugels, zonder vleugels, dik en dun. Zo kan je dochter zelf uitproberen wat ze fijn vindt.
Vertel de aandachtspunten
Leg je dochter uit dat ongesteld zijn meer is dan alleen bloedverlies. Je kan ook last hebben van buikpijn, hoofpijn en moodswings. Vertel haar dat het normaal is en dat het erbij hoort.
Zorg ook dat je dochter weet dat ze (als ze wil) alles gewoon mag doen, wat ze anders ook zou doen. Sporten, rennen en zelfs zwemmen. Maar als ze zich niet goed voelt is het natuurlijk ook prima om gewoon met een kruikje en Netflix op de bank te zitten.
Wees open
Laat weten dat je dochter altijd bij jou terecht kan met vragen of als ze hulp nodig heeft. Als jij open bent en zonder schaamte praat over ongesteldheid is de kans groter dat je dochter dit ook zal doen. Zorg ook dat je partner en eventuele broertjes en zusjes normaal reageren. Plagende opmerkingen kunnen bij veel meisjes op zo’n moment verkeerd vallen.
Maak het leuk
Is het moment eenmaal daar, maak er dan een klein feestje van. Je dochter verandert van een meisje in een vrouw en dat moet gevierd worden, toch? Tijd voor taart, chocola en verwennerij. Of misschien wat leuks doen samen zoals uit eten of shoppen. Zo is het niet allemaal alleen maar kommer en kwel.
Lees ook:
- Borstgroei tijdens de puberteit: alles wat je wil weten
- Praten met pubers: ga het gesprek aan over lichamelijke veranderingen
- 14 dingen die je zult herkennen als je een puber in huis hebt