Renate: ‘Mijn dochter (15) wordt buitengesloten door haar vriendinnen’
Het is de angst van elke ouder: erachter komen dat je kind buitengesloten of zelfs gepest wordt. Voor Renate is het helaas de werkelijkheid. Ze merkt dat haar 15-jarige dochter Berber wordt buitengesloten door haar vriendinnen en heeft hier veel moeite mee.
“Over een paar maanden wordt mijn dochter 16 jaar, maar ze is een beetje een laatbloeier. Ze knutselt liever armbandjes in elkaar op haar kamer of speelt met onze hond. Haar vriendinnen daarentegen zijn al volop bezig met make-up en jongens. Dat Berber die interesse nog niet heeft vind ik eigenlijk wel fijn. Ik wil dat ze zo lang mogelijk van haar jeugd kan genieten. Helaas denken de vriendinnen van Berber er anders over.
Buitensluiten
Vanaf het begin van de middelbare school maakt Berber deel uit van hetzelfde vriendinnengroepje. Met z’n vieren waren ze de eerste drie jaren van de middelbare school onafscheidelijk. Toen ze na de zomervakantie allemaal aan hun vierde en laatste jaar begonnen, merkte ik op dat er iets was veranderd. Ze begonnen Berber buiten te sluiten.
Het begon eerst subtiel. Berbers vriendinnen spraken af met z’n drieën op een moment waarop ze wisten dat Berber naar tennis ging en ze wisten dat Berber dus niet kon. Later werd het wat minder subtiel. Dan gingen ze bijvoorbeeld samen shoppen – en vertelden ze Berber achteraf hoe leuk het was – of ze gingen naar de bioscoop met een aantal jongens en dan ‘vergaten’ ze Berber uit te nodigen.
Pijnlijk
In eerste instantie schonk Berber niet zoveel aandacht aan haar vriendinnen die zonder haar dingen afspraken, er waren namelijk ook nog wel momenten waarop ze wel met Berber afspraken, al was het dan vaker een-op-een. Dan was Berber wel goed genoeg voor ze. Met z’n vieren spraken ze nooit meer samen af, dan spraken die meiden liever met z’n drieën af. Berber vonden ze dan niet interessant genoeg.
Het pijnlijkste gebeurde vlak na de herfstvakantie. In november zouden er excursies plaatsvinden voor twee verschillende grote musea in Nederland en daarvoor moesten de leerlingen een keuze opgeven. Berber wilde graag naar hetzelfde museum als haar vriendinnen. Haar vriendinnen zeiden allemaal dat ze voor de eerste optie zouden kiezen en dus koos ook Berber voor die optie. Maar toen het zover was, bleek dat al haar vriendinnen stiekem voor het andere museum hadden gekozen. Berber stapte aan het eind van de dag verslagen uit de bus die haar en de andere kinderen van en naar het museum hadden gebracht. Het brak mijn hart om haar zo te zien. Hoe kon ze zo buitengesloten worden door meiden die zich haar ‘vriendinnen’ noemden?
De vriendinnen aanspreken
Je zou denken dat de vriendschap tussen Berber en de andere meiden wel bekoeld zou zijn, maar ik merk dat Berber ze toch blijft opzoeken. Ze waren vroeger zo hecht en daardoor heeft Berber nooit heel veel andere vriendinnen gemaakt op school. Ik ben bang dat ze hen daarom blijft opzoeken, omdat ze bang is dat ze anders niemand meer heeft. Als moeder maak ik me zorgen over de situatie. Ik ben bang dat haar ‘vriendinnen’ haar straks weer zo’n streek leveren.
Berber heeft haar hart al een paar keer bij me gelucht over de situatie. Ze is verdrietig en snapt niet waarom haar vriendinnen zo tegen haar doen. Het liefst zou ik de meiden willen aanspreken op hun gedrag, en anders hun ouders wel. Berber smeekte me alleen om het niet te doen. Ze is bang dat haar vriendinnen haar dan helemaal niet meer willen zien. Maar de meiden die ze haar vriendinnen noemt, dat zijn geen vriendinnen.
Hoe erg ik het ook vind, ik heb besloten om de wens van Berber te respecteren. Volgend jaar zit het VMBO er voor haar op. Ze weet nog niet goed wat ze daarna wil gaan doen, maar waar haar keuze ook ligt, ik hoop dat ze dan leuke vriendinnen vindt die haar wel accepteren voor wie ze is.”
Meer artikelen over pesten en buitensluiting:
1. De zoon (8) van Marloes wordt nooit uitgenodigd voor feestjes: ‘Doe ik iets fout als moeder?’
2. Heeft je kind last van online pesten? 10x zo pak je het als ouder aan.
3. Deze vormen van pesten komen het meest voor en zo ga je er mee om!
4. Esmee (18) over pesten: ‘Mijn kleren werden tijdens de gymles onder de douche gehouden’
5. Buitenbeentje uitnodigen voor zoons feestje? ‘Het zal je veel goeds brengen’