Dit zijn de verschillende fases in de puberteit van je kind
De puberteit, oftewel: volwassen worden. Misschien zit je kind er nu al middenin of staat deze periode ze nog te wachten. Veranderingen in het lichaam, gedrag en emoties zorgen voor rebels gedrag, een zoektocht naar zichzelf en het opstapelen van onzekerheden. Het zijn allemaal dingen die spelen tijdens de puberteit.
Het is eerst belangrijk om te weten wat de puberteit precies inhoudt en hoe je als ouder met je puber moet omgaan.
Verschillende fases in de puberteit
De puberteit is een onderdeel van de adolescentie en speelt zich af tussen de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar. De ontwikkeling van het brein loopt hier evenwijdig en gaat door tot je 25ste. Na de puberteit komt er een overgang van jeugd naar volwassenheid, dit noem je de adolescentie. Je bent namelijk in de puberteit biologisch volgroeid, maar emotioneel nog niet.
Bij jongens en meisjes verloopt de puberteit op een andere manier. Meisjes starten ongeveer rond hun elfde met de puberteit, jongens zijn wat later en starten ongeveer met groeien rond hun dertiende.
1. Vroege puberteit
De vroege puberteit is van 10 tot 14 jaar. De hormonen beginnen te gieren door het lichaam van je kind en beïnvloeden hun emoties, gedrag en lichaamsveranderingen. Meisjes krijgen lichaamshaar, worden ongesteld en krijgen borsten. Jongens krijgen de baard in de keel, lichaamshaar en vaak hun eerste natte droom. Het kinderlichaam groeit uit tot een volwassen lichaam. Voor kinderen is deze periode best spannend en vindt niet elk kind dit even leuk. Zorg dat je alles bespreekbaar maakt, zodat ze hun emoties niet gaan opkroppen.
Je kind is in deze fase vaak wat gevoeliger voor prikkels en kunnen daardoor wat heftiger reageren in bepaalde situaties. Ze zijn op zoek naar wie ze zijn en wie ze willen zijn. Hun interesses en meningen veranderen, zo kan je kind opeens make-up dragen, een andere kledingsmaak ontwikkelen of andere muziek luisteren.
2. Experimenteren
In deze fase zitten de pubers vanaf ongeveer 14 tot 16 jaar. Ze zullen meer gaan experimenteren op het gebied van seks, alcohol en drugs. Ook proberen ze zich steeds meer los te maken van jou als ouder. Geef je kind de ruimte, maar zorg nog steeds voor duidelijke grenzen en bescherm ze. Zolang ze nog onder jouw dak wonen, bepaal jij de regels in huis.
Tijdens deze fase zullen er momenten van spanning voorkomen tussen jou en je kind. Probeer altijd te overleggen in plaats van boos te worden. Wanneer je boos wordt, zullen ze zich verder tegen je willen afzetten. Verder voelen pubers zich in deze fase meer verbonden met hun vrienden dan met hun familie. Gelukkig is het maar een fase!
3. Toenadering
De fase tussen de 16 en 18 jaar noemen we de toenaderingsfase. Het duurde even, maar na al het verzet zoekt je puber eindelijk weer toenadering tot jou. Ze zijn in tegenstelling tot de andere fase nu bang om los te laten.
Je kind is tijdens deze fase echt volwassen geworden. Ze denken beter na over de keuzes die ze maken, stellen zich socialer op en nemen meer verantwoordelijkheid.
4. Versteviging
De weg naar volwassenheid is voltooid. Vanaf de leeftijd van 18 jaar gaat je kind zijn eigen volwassen identiteit ontwikkelen. Tussen de 20 en 25 jaar zijn je hersenen biologisch volgroeid en zullen ze niet verder groeien. Wel veranderen je hersenen gedurende je hele leven.
Vergeet niet dat elk kind anders is. De bovenstaande fases hoeven niet voor jouw kind te gelden, maar geven een algemeen beeld over de puberteit.
3x de meest voorkomende valkuilen voor ouders op het gebied van opvoeden