Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 20 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom onze kinderen een betere toekomst hebben dan wij

Er wordt vaak genoeg geschreven over dat we onze kinderen opzadelen met een verdoemde wereld. Maar de fouten die onze generatie heeft gemaakt (en, laten we wel wezen, de generatie voor ons) zijn juist ook goede lessen voor onze kinderen. Zij zullen hierdoor juist een stuk beter af zijn dan wij.

Onze kinderen zijn de toekomst

Wij hebben natuurlijk al een hoop geleerd van onze ouders. Maar de wereld lijkt de laatste tijd een vogelvlucht te maken als het gaat om moreel besef. Geen onderwerp blijft onbesproken en dat is maar goed ook. De toekomst die onze kinderen tegemoet gaan, lijkt er een te worden van zorg en respect. De lessen die wij nu leren, zullen onderdeel zijn van hun opvoeding en voor hen dezelfde vanzelfsprekendheid hebben als het zeggen van alsjeblieft en dankjewel.

Een letterlijke wereld van verschil

Daar waar we nu bezig zijn (of althans proberen) de opwarming van de aarde te remmen en al het plastic uit de oceanen te vissen, krijgen onze kinderen dit al op jonge leeftijd mee. Voor hen zal duurzaam denken en handelen de norm zijn. En deze enorme voorsprong zal het verschil kunnen maken.

Invloedrijke kinderen

Kinderen worden tegenwoordig een stuk serieuzer genomen. In de jaren tachtig en negentig heerste de opvatting dat kinderen gewoon moesten spelen en van de volwassenen moesten leren. Maar steeds meer wordt er ingezien dat kinderen hele juist interessante inzichten kunnen hebben. Kijk bijvoorbeeld maar naar Greta Thunberg, Malala Yousafzai, Emma Gonzalez en Gavin Grimm. Hun stem wordt gehoord en meegenomen in wereldweide besluitvorming. Dankzij hen zal de huidige generatie opgroeien met het gevoel dat ook zij echt iets kunnen bijdragen aan de wereld en de politiek.

Meer hulp

In de huidige internet-samenleving is er veel meer hulp en kennis beschikbaar. Hulpinstanties zijn dag en nacht bereikbaar en alle kennis en informatie is voorhanden. Onze kids zullen dus ook zelden met problemen hoeven rond te lopen die onopgelost blijven. En krijgen hierdoor ook meer ruimte hebben om hun doelen na te streven.

Daarbij krijgen kinderen tegenwoordig ook thuis veel meer ruimte om vragen te stellen. Hierdoor voelen ze zich serieus genomen door de volwassenen in hun omgeving. Dit kan weer leiden tot meer zelfverzekerdheid.

Het begrip voor psychische problemen blijft groeien. Hierdoor krijgen jongeren meer ruimte en ondersteuning om hiermee te dealen. Niet zo lang geleden werden mensen nog als dom of gek bestempeld, wanneer ze enigszins afweken. Maar met de kennis van nu wordt hier veel meer ondersteuning geboden. Hierdoor krijgen meer mensen een kans op een toekomst waarin ze kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Wederzijds respect

Mede dankzij de MeToo-beweging leren onze kinderen al op jonge leeftijd om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Ze leren het belang van grenzen stellen en grenzen respecteren. Ook scholen besteden hier nu meer aandacht aan. Wat de kans op seksuele intimidatie of seksueel misbruik zou moeten verkleinen. En wanneer dit soort gedrag toch zou plaatsvinden, zijn kinderen beter in staat hierover te praten.

Nu maar hopen dat de groei in gelijkheid hierop volgt.

Lees ook: 6 Dingen die je kinderen meemaken in hun jeugd die jij niet hebt gehad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.