Dit is hoeveel zakgeld je kunt geven per leeftijd
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fpexels-karolina-grabowska-4968379.jpg)
Je kind zakgeld geven is een uitstekende methode om hem of haar alvast te leren met geld om te gaan. Het draagt dus bij aan de financiële opvoeding. Maar hoeveel zakgeld kun jij je kind dan geven per leeftijd? Is 10 euro genoeg of moet je eerder denken aan 30 euro? De volgende richtlijn kan je daarbij helpen.
Ieder kind en iedere situatie is natuurlijk anders. Je kunt dit als een basisbedrag nemen en zelf kijken welk bedrag je genoeg vindt voor jouw kind en jullie gezinssituatie. Bovendien kun je ook zaken meerekenen zoals kleedgeld of lunchgeld. Voor kinderen op de basisschool is het zakgeld per week. Voor kinderen op de middelbare school is het zakgeld per maand.
De cijfers per levensjaar
5 jaar
Op deze leeftijd kun je 50 cent per week geven aan zakgeld.
Je kunt je kind op een speelse manier alvast kennis laten maken met centjes en wat dingen kosten. Zo kun je je kind symbolisch 50 cent geven om bijvoorbeeld een snoepje van te kopen of in een speciaal spaarpotje te doen.
6 jaar
Op deze leeftijd kun je 1 tot 1,40 euro per week geven aan zakgeld.
Rond hun zesde kunnen kinderen verschillende munten gaan herkennen. De kans is groot dat je kleine het geld direct wil uitgeven. Op latere leeftijd, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter tijdsbesef. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt. Maar je kunt het sparen ook alvast stimuleren door samen met je kind een leuk spaarpotje uit te kiezen waar hij of zij een deel van het zakgeld in kan doen.
7 jaar
Op deze leeftijd kun je 1 euro tot 2 euro per week aan zakgeld geven.
Kinderen kunnen nu vaak al verschillende munten herkennen. Je kunt je kind helpen met het geld leren tellen. De kans is groot dat je kind het liefst het zakgeld meteen uitgeeft aan iets leuks of lekkers. Maar je kunt het sparen ook alvast stimuleren door samen met je kind een leuk spaarpotje uit te kiezen waar hij of zij een deel van het zakgeld in kan doen.
8 jaar
Op deze leeftijd kun je 1 euro tot 2 euro per week aan zakgeld geven.
Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij of zij de waarde van geld in kan schatten. Je kind gaat zich beseffen dat je je geld maar een keer kan worden uitgegeven en dat op toch echt op is. Rond de leeftijd van 8 jaar kan het slim zijn om na te denken over een spaarplan. Je kind heeft vast wensen. Misschien wil hij wel een brandweerwagen of een spelletje.
Het kan handig zijn om dan een spaarplan te maken. In zo’n plan kun je neerzetten wanneer je kind het geld bij elkaar heeft door uit te rekenen hoeveel er per maand gespaard kan worden. Maar het kan ook andersom: hoeveel moet er per maand gespaard worden? Door hier samen met je kind op een speelse manier afspraken over te maken en telkens goed uit te leggen waarom een deel van het zakgeld bijvoorbeeld opzij wordt gelegd, leert je kind hiervan.
9 jaar
Op deze leeftijd kun je 1,10 tot 2 euro per week aan zakgeld geven.
Als je dit nog niet gedaan hebt, kan je je kind ook vast leren sparen door met hem of haar een spaarplan te maken. Kijk bij ‘8 jaar’ in dit schema om te zien hoe je dit spaarplan kunt aanpakken.
10 jaar
Op deze leeftijd kun je 2 euro tot 2,30 euro per week aan zakgeld geven.
Als je kind 10 is, kan het nuttig zijn om een bankpas voor hem aan te schaffen. Vanaf de middelbare school kan het namelijk zo zijn dat je kind veel meer gebruik gaat maken van pinnen dan betalen met contant geld. Dan kan hij of zij het maar beter vroeg hebben geleerd en gewend zijn aan pinnen en het veilig gebruiken van tools zoals IDEAL en bankieren via een app.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat kinderen vanaf 10 jaar de laatste jaren steeds meer zijn gaan pinnen, maar ook dat ze onveiliger om zijn gegaan met hun pincode. Des te belangrijker om als ouder je kind dus bij te brengen hoe dit allemaal veilig kan gebeuren
Bedenk dus of het vanaf deze leeftijd handig is om het zakgeld voortaan te storten op de bankrekening van je kind.
Nog een aantal tips als jij je kind een eigen pinpas geeft:
- Ga meerdere keren samen pinnen. Doe dit bij geldautomaten én ook in winkels.
- Laat je kind zien hoe hij of zij het geld het veiligst kan bewaren.
- Laat je kind zien hoe hij of zij bij het intoetsen de pincode afschermt.
- Leg uit en laat zien hoe contactloos betalen werkt.
- Om de pincode op een veilige manier te onthouden: voeg een nieuw (bedacht) telefoonnummer toe aan de contactenlijst in zijn of jouw telefoon, waarvan de laatste vier cijfer de pincode zijn.
11 jaar
Op deze leeftijd kun je 2 euro tot 2,30 euro per week aan zakgeld geven.
Je tiener kan nu andere behoeften hebben of iets duurdere spulletjes willen dan toen hij tien jaar was. De kans is er ook dat hij nu al goed kan omgaan met een eigen pinpas. Heeft je kind nog geen pinpas, maar zou je hem wel de ins en outs willen leren voordat de middelbare school periode begint? Kijk dan bij ’10 jaar’ in dit schema, daar staat uitgelegd hoe je je kind wegwijs maakt met een pinpas.
Echt grote uitgaven hoeven er veelal op deze leeftijd nog niet tussen te zitten. Het gemiddelde bedrag wijkt dus niet af van dat op 10-jarige leeftijd, maar het is aan jou of je wel een verhoging van het zakgeld doorvoert of boven het gemiddelde gaat zitten.
12 jaar
Op de basisschool: 2,30 euro tot 3 euro per week aan zakgeld.
Op de middelbare school: 15 euro tot 20 euro per maand aan zakgeld.
Een paar euro per week is op de basisschool genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed.
Op de middelbare school kunnen de kosten van je kind echter al meer uiteen lopen. Bijvoorbeeld omdat je zoon of dochter sneller snacks koopt in de kantine of eten haalt tijdens een tussenuur. Moet je kind bijvoorbeeld ook abonnementen betalen? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Zet samen alle uitgaven van uw kind op een rij.
Vanaf deze leeftijd kun je ook beginnen met het geven van kleedgeld. Lees er hier meer over.
13 jaar
Op deze leeftijd kun je 15 euro tot 20 euro per maand aan zakgeld geven.
Online shoppen
Online shoppen is voor scholieren heel normaal. Maar liefst 73% van de kinderen tussen de 13 en 14 jaar oud, koopt weleens iets online. Het is dus handig om het belang van veilig online shoppen te bespreken met je kind. Met een eigen bankrekening en mogelijkheid tot zelfstandig internetbankieren, kan er al snel iets online besteld worden. Daarnaast zorgen ook verschillende social media voor verleidingen om dingen te kopen.
Leer je kind rond deze leeftijd dus goed de volgende dingen, zeker als je het zakgeld voor ze op hun spaarrekening zet. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:
- Hoe online veilig betaald kan worden
- Hoe je kunt zien dat een webshop betrouwbaar is
- Hoe sommige webshops extra kosten kunnen rekenen (bijvoorbeeld retourkosten of invoerkosten)
- Kijk de eerste paar keren mee als je kind iets online wilt kopen
- Maak afspraken: moet je kind altijd toestemming vragen voordat hij iets besteld? Is er een maximumbedrag waarvoor hij iets mag bestellen?
- Bespreek verschillende betaalmethodes en wat hier de voor- en nadelen van zijn
Vanaf deze leeftijd kun je ook beginnen met het geven van kleedgeld. Lees er hier meer over.
14 jaar
Op deze leeftijd kun je 18 euro tot 20 euro per maand geven aan zakgeld.
Online shoppen
Van de kinderen tussen de 13 en 14 jaar oud koopt maar liefst 73% iets online. Maar ook hier is een goede financiële opvoeding van belang. Kijk bij ’13 jaar’ in dit schema om te zien hoe jij je kind kan leren bewuster online te shoppen.
Bijbaantje
Denkt je kind eraan om een bijbaantje te nemen? Kijk bij ’13 jaar’ in dit schema, welke regels er gelden voor het werken op 13 tot 14-jarige leeftijd.
15 jaar
Eerste bijbaantje
Vanaf 15 jaar oud mag een kind officieel werken. Dit kan mooi wat extra geld voor je kind opleveren naast het zakgeld. Er gelden uiteraard regels over het type werk dat een kind rond die leeftijd mag doen en hoeveel er gewerkt mag worden. De wettelijke regels voor kinderen van 15 jaar zijn bijvoorbeeld dat op een schooldag niet meer dan 2 uur mag worden gewerkt. Lees hier alles over bijbaantjes.
Op deze leeftijd kun je 20 euro tot 22 euro per maand geven aan zakgeld.
Je kind heeft nu misschien meer behoeften of iets meer uitgaven dan toen hij 13 of 14 jaar oud was. Denk bijvoorbeeld aan de eerste verzorgingsproducten, zoals deo, makeup, gezichtsscrub en een luchtje.
16 jaar
Op deze leeftijd kun je 20 euro tot 25 euro per maand geven aan zakgeld.
Je kind maakt volop z’n puberteit mee. De kans is groot dat je kind meer interesse krijgt in tijd en geld besteden aan hobby’s zoals uitgaan.
Op 16-jarige leeftijd kan je kind ook interesse krijgen in grotere uitgaven. Misschien wil je zoon of dochter wel een scooter? Daar horen natuurlijk ook de bijbehorende scooter rijlessen bij. Officieel mag je kind vanaf 16,5 jaar beginnen met autorijlessen. Er is dan ook de mogelijkheid om de tussentijdse toets te doen.
Of gaat je kind liever een keertje met vrienden op vakantie in plaats van de zomervakantie door te brengen met pa en ma? Je kunt je zoon of dochter natuurlijk ook stimuleren om te gaan werken voor z’n geld. Je kunt een duidelijke grens stellen dat dit het zakgeld is en dat als hij of zij eigenlijk meer geld of dure spullen wil, het tijd wordt om dit aan te vullen met een bijbaantje.
17 jaar
Op deze leeftijd kun je 22 euro tot 26 euro per maand geven aan zakgeld.
Als je kind 17 is, kan hij het praktijkexamen autorijden doen. Als je kind vóór z’n 18e slaagt, moet hij of zij tot z’n 18e rijden met een coach naast zich op de bijrijdersstoel. In dat geval heeft je kind naast een rijbewijs ook een begeleiderspas nodig. Volgens cijfers van het CBR heeft een persoon gemiddeld 38 rijlessen nodig voordat hij klaar is voor het examen. Dat mag wat kosten.
Het is belangrijk dat jij als ouder je kind leert een begroting te maken en de bijbehorende kosten in te plannen. Het klinkt natuurlijk heel spannend, op vakantie gaan met vrienden of rijlessen nemen – maar het kost ook geld. Je kunt met het zakgeld je kind helpen een begroting te maken om te sparen voor deze grotere kostenposten. En zelf bijvoorbeeld geld inleggen of de helft betalen om je kind tegemoet te komen.
18 jaar
Op deze leeftijd kun je 25 euro tot 30 euro per maand geven aan zakgeld.
Als je kind 18 jaar is, is hij officieel volwassen. Je kind mag vanaf dat moment stemmen en zelfstandig auto rijden. Er komen een hoop financiële zaken op je pad nu je kind 18 is (of wordt). Zo wordt je kind zelf financieel verantwoordelijk voor leningen en schulden die hij of zij misschien heeft, en worden het kindgebonden budget en de kinderbijslag stopgezet.
Nibud kinderonderzoek 2018Nibud jongerenonderzoek 2016