Dilemma: ‘Ik ben het niet eens met het schooladvies dat mijn zoon gekregen heeft’
Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Tamara (38) haar dilemma voor: “Mijn zoon heeft een schooladvies gekregen waar wij als ouders niet achter staan. Wat moeten we hiermee?”
“Mijn zoon zit in groep acht en heeft een definitief schooladvies gekregen. Er komt nog wel een eindtoets, dus het advies zou nog wat omhoog kunnen gaan, maar de leerkracht heeft al bij ons aangegeven dat de kans dat dat gebeurt minimaal is. We balen hiervan, want we denken dat onze zoon best een hoger niveau aan kan.
We denken dat hij een hoger niveau best aankan
Hij heeft nu vmbo-t advies gekregen terwijl wij denken dat het prima havo had kunnen zijn. Waarom? Omdat hij altijd prima resultaten heeft op zijn rapport. Hij doet ook erg zijn best en heeft zichtbaar plezier in school. Alleen de toetsen vindt hij altijd erg spannend en dat weten ze op school ook. Soms weet hij het even niet meer tijdens een toets en dan mag hij even kort pauze nemen. Een soort black-out krijgt hij dan. Op de middelbare school kan niet gegarandeerd worden dat hier rekening mee gehouden wordt. Daarom vindt zijn school dat hij op basis van zijn resultaten en faalangst een niveau lager moet gaan doen.
Wij vinden juist dat hij uitgedaagd moet worden, want als de lat zo laag ligt dan ontstaat er misschien wel gemakzucht bij hem. Hij weet het namelijk echt wel allemaal. Als er geen toetsen zijn laat hij bijvoorbeeld veel meer zien dan tijdens een toets. En ook dat weten zijn leerkrachten echt wel. We hebben op zijn huidige school al voorgesteld dat we hulp inschakelen voor zijn faalangst, zodat hij daar hopelijk overheen komt. Maar de leerkracht houdt voet bij stuk.
Dilemma: wat moeten we met dit schooladvies waar we niet achter staan?
Ook hebben we al een paar middelbare scholen gebeld om te vragen hoe zij hiermee omgaan, aangezien het advies van school bindend is. De meeste scholen geven aan dat ze kinderen soms een ander schooladvies geven na een of twee jaar. Maar dit gebeurt niet vaak, zo zeggen ze. We weten nu niet zo goed wat we moeten doen. Een klacht indienen op de huidige school? We verwachten niet dat dat veel zin heeft.
Onze zoon boeit het allemaal niet zoveel, als we ernaar vragen. Hij vindt het wel best, want zijn vrienden hebben hetzelfde schoolniveau gekregen. Daarom hoopt hij alleen maar dat hij bij ze in de klas komt. Op welk niveau of welke school dat is, maakt voor hem niet uit… Hebben andere ouders hier ervaring mee of adviezen over?
Dilemma: ‘Laat ik mijn dochter (7 jaar) meegaan op sportkamp of niet?’