Sofie Obbens
Sofie Obbens Voeding en eten 18 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn moeder geeft mijn kinderen te veel suiker, wat nu?’ Kinderpsycholoog geeft advies

Regelmatig krijgen we bij Jmouders vragen van lezers over opvoeden. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Janneke (35) haar dilemma voor: “Als mijn moeder oppast, geeft ze mijn kinderen veel zoetigheid. Wat moet ik doen?”

De moeder van Janneke past wekelijks op haar twee kleinkinderen. Janneke is voorzichtig met suiker, maar haar moeder geeft haar kleinkinderen juist regelmatig zoetigheid om ze te verwennen.

Te veel suiker

“Mijn moeder is een schat van een mens en ik ben haar erg dankbaar dat ze een keer per week op mijn drie kinderen past. Mijn kinderen zijn dol op hun oma. Ze zorgt uitstekend voor ze en speelt ook lekker met ze mee. Er is alleen iets waar ik steeds weer over val en dat is dat ze mijn kinderen veel te veel suiker geeft. Iedere keer als ze oppast, geeft ze hen hagelslag op brood, chocomel en nog meer zoetigheid. Mijn man en ik zijn zelf erg terughoudend in het geven van suiker. Mijn moeder weet dit, maar zegt dat ze als oma de kleinkinderen graag wil verwennen. Ik denk dat verwennen ook prima op een andere manier kan, zonder suiker. Ik heb het gevoel dat mijn moeder mijn opvoedregels aan haar laars lapt. Hoe leg ik aan mijn kinderen uit waarom ze bij oma wel zoetigheid mogen? Noem ik het ‘verwennen’? En moet ik me druk blijven maken hierover of kan ik het beter loslaten en blij zijn dat ze überhaupt oppast?”

Opvoedidealen

“Er zijn eigenlijk twee opties”, aldus ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. “De ene optie is dat je aangeeft bij je moeder waar je tegenaan loopt. Probeer met haar te bespreken hoe je dit kan oplossen, misschien door een middenweg te vinden. Zeg bijvoorbeeld: “Ik waardeer het enorm dat je oppast, jij maakt mijn week zoveel rustiger. Tegelijkertijd vind ik het fijn dat de zaken die ik belangrijk vind in de opvoeding gehandhaafd worden. Jij vond het met mijn opvoeding toch ook prettig dat iemand niet tegen je opvoedidealen in ging?” Je moeder zal dit vast begrijpen. Samen kunnen jullie bekijken of en hoe ze kan minderen met het geven van suiker.

Leg je erbij neer

De andere optie is dat je het gesprek niet aangaat en je erbij neerlegt dat opa’s en oma’s nu eenmaal de verwennende rol hebben. Thuis krijgen de kinderen een bolletje ijs en bij opa en oma twee. Bedenk hoe zwaar het voor je weegt dat je kind een keer per week hagelslag en chocomel krijgt. Ben je bang dat je kind hiervan te dik wordt? Of dat het verslaafd raakt aan suiker? Of is het de angst om de controle kwijt te raken?

Uit onderzoek blijkt juist dat wanneer je kinderen geheel van zoetigheid onthoudt, ze later meer kans hebben op overgewicht. Ze hebben niet leren omgaan met suiker en kunnen daardoor een zak snoep als iets myhisch gaan zien. De interne rem kan dan ontbreken.

Verbindende taak

Tegen je kinderen kan je prima uitleggen dat oma’s een verbindende taak hebben en dat ze hen daarom verwent. Je kunt zeggen: “Misschien ga ik jou kinderen ook wel verwennen, niet met suiker maar met leuke dingen doen.

De associatie die suiker met verwennen krijgt, kan juist ook positief worden gezien. Verwennen is dan iets wat je niet iedere dag doet. Bijvoorbeeld taart eten op een verjaardag is ook een verwenmomentje.”

Steven Pont

Steven Pont studeerde in 1992 af als ontwikkelingspsycholoog aan de UvA, is systeemtherapeut en mediator. Hij heeft een eigen opvoedpodcast, De Bennis en Pontcast en heeft zijn eigen psychologiepraktijk, Pont CIC.

Lees hier of suikertaks een oplossing is voor jongeren tegen het drinken van frisdrank.

6 tips voor minder suiker (zonder steeds ‘nee’ te hoeven zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.