Dilemma: ‘We zijn het niet eens met de middelbare school die mijn dochter wil kiezen’
Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Sayèn (38) haar dilemma voor: “Mijn dochter gaat volgend schooljaar naar de middelbare school. We hebben nu twee opties, maar we zijn het niet eens met de middelbare school die mijn dochter wil kiezen. Wij geven namelijk de voorkeur aan de andere school. Welke school moeten we nu kiezen?”
“Het is het gesprek van de dag tussen ouders op het schoolplein: naar welke middelbare school gaat jouw kind? Onze dochter zit in groep 8, het laatste jaar van de basisschool dus. Hoewel ze nu middenin alle feestelijkheden van december zitten met de klas, wordt er ook veel geoefend voor de eindmusical. Een van de belangrijkste dingen van het laatste basisschooljaar. Ook belangrijk, en voor ons nog wel belangrijker, is het schooladvies dat ze gekregen heeft. Op basis daarvan moeten we namelijk op zoek naar een middelbare school. En dat is nog best lastig.
‘We zijn het niet eens met de middelbare school die mijn dochter wil kiezen’
Een paar weken geleden heeft ze een schooladvies gekregen voor het voortgezet onderwijs. Daarna zijn we op zoek gegaan naar middelbare scholen. We wonen in een stad, dus er zijn gelukkige meerdere scholen om uit te kiezen. Loten voor het voorgezet onderwijs is hier nog niet aan de orde, dus je gaat sowieso naar de school die je kiest. En daar zit bij ons helaas het probleem.
Nadat mijn dochter en wij, mijn man en ik, meerdere middelbare scholen bezocht hebben, zijn we tot twee opties gekomen. Beide zijn het scholen waar we alledrie een goed gevoel bij hebben. Toch gaat de voorkeur van mijn man en mij naar de ene school en die van onze dochter naar de andere. Het verschil zit ‘m in een paar kleine dingen. De school van onze voorkeur heeft bijvoorbeeld de regel dat telefoons worden ingeleverd voorafgaand aan de les. Bij de andere school moet je telefoon in de tas blijven en op niet storen staan.
Best streng, maar wij staan achter deze regels
‘Onze’ school heeft ook als regel dat je niet weg mag in een tussenuur. Er wordt van je verwacht dat je huiswerk gaat maken of wat gaat lezen in een klaslokaal. Daar is dus een speciaal lokaal voor en er wordt gecheckt of je er bent. Even wat lekkers halen en een uurtje op Instagram scrollen zit er dus niet bij. Best streng misschien, maar wij staan heel erg achter deze regels. Onze dochter vindt het te ver gaan en legt uit dat ze volwassen aan het worden is en eigen keuzes moet gaan maken. Ook als dat keuzes zijn waar leraren of ouders niet helemaal achter staan. Daar heeft ze ook zeker een punt, vinden we.
Verder is onze keuze een kleinere school en kennen leerkrachten eigenlijk alle leerlingen wel. Dit geeft ons een goed gevoel, maar het geeft onze dochter juist het gevoel dat ze op haar vingers gekeken wordt. En dat, terwijl ze zo’n zin heeft om wat meer vrijheid te krijgen, zo geeft ze zelf aan. Bovendien kiezen twee van haar vriendinnen waarschijnlijk voor de andere school. Die is groter en daar wordt minder gelet op het doen en laten van de leerlingen. De school is wat vrijer en er wordt ook veel tijd besteed aan creatieve vakken, iets wat onze dochter ook erg aanspreekt.
Dilemma: gaan we voor de middelbare school van onze keuze of die van onze dochter?
Nu zitten we dus met een dilemma. Maken wij de keuze voor onze dochter en laten we haar naar de middelbare school gaan die wij willen? Of geven we onze dochter al het vertrouwen en is dit haar keuze? Dus laten we haar naar de middelbare school gaan die zij wil?”
Dilemma: ‘Een aparte maaltijd maken of met de pot mee eten?’