Dilemma: ‘Haal ik mijn kinderen van de BSO om geld te besparen of niet?’
Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Mireille (33) haar dilemma voor: “We zitten in dubio: halen we onze kinderen van de BSO en gaan we zelf minder werken of houden we de plekken aan?”
“Het zit zo: onze twee kinderen gaan nu twee middagen per week naar de buitenschoolse opvang. Die BSO bevindt zich in hetzelfde gebouw als de school, dus ze worden opgepikt bij de klas en twee deuren verder opgevangen. Met ons werk als zzp’er en een baan met onregelmatige diensten, halen we ze vaak best vroeg op. Om half drie is de school uit en regelmatig kan een van ons de kinderen al rond vier uur of half vijf ophalen. Op dagen dat dit niet kan zitten ze tot hooguit vijf uur op de BSO.
Dat betekent dat ze maar een paar uur per week gebruikmaken van de BSO, terwijl we echt een vermogen betalen. Het kost ons honderden euro’s per maand en daar is de kinderopvangtoeslag dan al vanaf. Eigenlijk is het dus best zonde van het geld dat we anders kunnen besparen. Alleen om ze van de opvang te halen moeten wij, of een van ons, wel inleveren op werkuren. Waarschijnlijk ben ik dat als zzp’er, omdat ik mijn uren makkelijker op een ander moment op kan vangen. Dat zou dan betekenen dat ik een of twee avonden in de week nog een paar uur werk, of in het weekend.
Dilemma: kinderen van de BSO halen om geld te besparen?
Dit vinden we het overwegen waard, want we zullen er alsnog een hoop geld aan overhouden. De keerzijde is dat wanneer we de kinderen van de BSO afhalen, we die plekken waarschijnlijk nooit meer terug kunnen krijgen, mocht dat toch nodig zijn. Als ik bijvoorbeeld een grote klus aanneem waar ik meer uren voor nodig heb, dan wordt het al lastiger om dit op te vangen in de avonden. Bovendien zijn de plekken op de BSO schaars. Onze jongste heeft een jaar op de wachtlijst gestaan voor de plek op donderdagmiddag. Dus ik besef me maar al te goed dat ik het niet zomaar op moet geven.
Ook hebben ze het daar naar hun zin en kunnen ze lekker spelen met andere kinderen. Ze gaan vaak naar buiten en doen leuke knutselactiviteiten. Verder bakken ze vaak lekkere dingen en is er veel speelgoed om mee te spelen. Thuis worden ze waarschijnlijk minder vermaakt.
Echter, het geld kunnen we wel gebruiken. Daar valt haast niet tegenop te werken namelijk. Aan de andere kant vind ik mijn werk ook gewoon heel leuk en zijn die BSO-dagen fijn omdat ik dan echt even alleen ben en door kan werken. Mochten we stoppen met de BSO dan besparen we dus geld, maar dan moet ik die dagen al om twee uur stoppen met werken. De plekken worden dan vergeven en krijgen we niet snel terug. Beide opties hebben voor- en nadelen en we zijn heel benieuwd naar hoe andere ouders dit doen. Er zijn vast meer ouders die moeite hebben met de balans tussen werk en de kinderen en de geldzaken die daarbij komen kijken. Wellicht hebben zij een alternatief waar wij nog niet aan gedacht hebben.”
Dilemma: ‘Mijn dochter is uitgeloot voor drie middelbare scholen, wat kan ik doen?’