Dilemma: ‘Laat ik mijn kind overplaatsen naar een andere klas, omdat we problemen hebben met de leerkracht?’
Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Fabian (39) zijn dilemma voor: “Mijn zoon komt bij een leerkracht in de klas waar wij twee jaar geleden veel problemen mee gehad hebben. Wat nu?”
“Twee jaar geleden zat onze dochter in groep vijf bij een leerkracht waar we gedurende dat hele jaar veel problemen mee gehad hebben. Die problemen begonnen met een vreemde manier van communiceren naar ons als ouders (en ook andere ouders ervoeren dit zo) tot bepaald gedrag naar onze dochter en ook andere kinderen. We hebben dat jaar uit gezeten, maar nu komt onze zoon volgend jaar bij deze zelfde leerkracht in de klas.
We maken ons echt zorgen: deze leerkracht zorgt voor problemen
Misschien klikt het gewoon niet tussen ons en die leerkracht, maar we weten ook dat de problemen niet alleen bij ons lagen. Ook andere ouders hebben we gesproken over het gedrag van die leerkracht. Natuurlijk is dit toen zeker besproken met diegene zelf, met de schooldirecteur en zelfs met de vertrouwenspersoon op school. Toch is daar toen nooit echt een oplossing voor gekomen: het gedrag bleef aanhouden en onze dochter ging een hele tijd met buikpijn de klas in. Uiteindelijk was het schooljaar voorbij en dachten we van die leerkracht af te zijn. Tot nu dus, helaas.
Meerdere keren hebben we aangegeven dat we het niet prettig zouden vinden als onze zoon bij die specifieke leerkracht ingedeeld zou worden. We hadden goede hoop dat hier naar geluisterd zou worden, tot we de lijst met de indeling van de nieuwe klassen onder ogen kregen. Waar we voor vreesden werd werkelijkheid: onze zoon komt in de klas bij die leerkracht. Ik kreeg er zelf buikpijn van en mijn vrouw heeft meteen boos naar school gebeld. We maken ons echt zorgen namelijk. Van de schooldirecteur kregen we te horen dat dit nu eenmaal de indeling is en dat daar niks meer aan veranderd kan worden.
Dilemma: laten we ons kind overplaatsen naar een ander klas?
Nu zitten we dus met een dilemma: laten we het onze zoon proberen met deze leerkracht? Misschien kan hij het wel goed vinden met diegene. Het enige is dat hij de problemen natuurlijk ook heeft meegekregen en al een heel beeld van die leerkracht gevormd heeft. Wij kunnen ons er wel overheen zetten en op een beleefde manier met die leerkracht omgaan, maar of hij dat kan? Of we gaan meteen aan het begin van het schooljaar het gesprek aan met de directie en de leerkracht, om ervoor te zorgen dat de problemen zich niet weer voor gaan doen. Een laatste optie is onze zoon van klas laten verwisselen, maar dat vinden we vrij radicaal, want hij heeft een hartstikke leuke klas met een gezellige groep kinderen.”
Dilemma: ‘Onze dochter (15) wil tot steeds later uitgaan, laten we dit toe of niet?’