Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Opvoedadviezen Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Heeft mijn kind wel zoveel speelgoed nodig?’ Pedagoog geeft advies

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Maud (39) haar dilemma voor: ‘Heeft mijn kind wel zoveel speelgoed nodig?’

“Mijn zoontje wordt over twee maanden alweer vier en toen ik laatst de woonkamer rondkeek, verbaasde ik mezelf over de hoeveelheid speelgoed die we in de afgelopen jaren hebben verzameld. Voor mijn gevoel ben ik nooit buitensporig geweest, maar alsnog puilen de kastjes uit.

Bezaaid met speelgoed

En ik ben ook een beetje inspiratieloos: wat moeten we hem nu weer geven? Nog meer zooi in huis? Hij is nu al overweldigd door alle spullen, volgens mij weet hij de helft niet van wat we hebben en de woonkamer ligt altijd bezaaid met speelgoed na één dag spelen.

Vlekken in nek

Ik merk dat ik een beetje vlekken in mijn nek krijg bij het idee dat er wéér een lading cadeaus ons huis binnenkomt, raak er zelf al overprikkeld van. Kortom: advies is welkom!”

Tips van de pedagoog

zelfstandig spelen
Foto: Mandy de Jager Fotografie Mandy de Jager Fotografie

“Veel ouders ervaren dit probleem: teveel speelgoed waar kort (of zelfs niet) mee gespeeld wordt. En zelfs als je probeert het minimaal te houden, stapelt het zich snel op. 

Afwisselen

Allereerst kan het enorm fijn zijn om niet te veel speelgoed tegelijkertijd aan te bieden aan je kindje. Hierdoor raakt hij overweldigd (net als jij) en komt hij moeilijker tot spel. Wat heel fijn is, is om een deel van het speelgoed buiten het zicht van je kindje te bewaren, zodat je het speelgoed steeds kan afwisselen. Hierdoor lijkt het steeds alsof er nieuw speelgoed is én hou je overzicht. (Plus bonus: minder opruimen!)

Online lijstje

Nu je zoontje bijna jarig is zou ik eerst eens kritisch kijken naar wat je al hebt. En waar speelt hij graag mee? Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om het ‘lievelings’ speelgoed uit te breiden of juist iets wat aansluit bij zijn interesse op dit moment. Een fijne tip is een lijstje maken online. Zo weten mensen precies wat je wilt hebben (en wat dus juist niet) en krijg je geen speelgoed wat alleen maar bijdraagt aan de grote berg.

Eén groot cadeau

Daarnaast zou je ook kunnen kiezen om te vragen of iedereen een bijdrage wilt leveren aan één groot cadeau. Denk aan stapelstenen of bijvoorbeeld een nieuwe fiets. En cadeautjes hoeven natuurlijk helemaal geen speelgoed te zijn. Veel waardevoller kan het zijn als hij ervaringen krijgt. Denk aan met iemand naar de dierentuin, een museum of iets anders wat hij leuk zou vinden. 

Praktisch

Nu hij 4 jaar wordt en naar school gaat zijn praktische cadeautjes ook heel fijn. Denk aan een schooltas, broodtrommel en drink beker.

Ezelsbruggetje

Een laatste tip om te onthouden is de volgende zin: ‘Something they want, something they need, something to wear and something to read.’ Zo krijg je een mooie balans tussen praktisch en waar je kindje blij van wordt.”

* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Dilemma: ‘Moet ik minder streng worden?’ Pedagoog geeft advies

Dit artikel is gecheckt door onze expert
Esther Jongerius
Esther Jongerius
Pedagoog en opvoedcoach
Esther is pedagoog en moeder van twee meiden. Ze werkt al meer dan tien jaar met ouders en kinderen. Eerst als pedagogisch coach binnen de kinderopvang, waar ze zich richtte op de allerkleinsten van 0-5 jaar en later binnen haar eigen bedrijf Liefdevol Ouderschap. »

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.