Dilemma: ‘Mijn 11-jarige dochter zit alleen maar op haar telefoon, wat kan ik doen?’
Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Yenthe (38) haar dilemma voor: “Sinds mijn dochter een telefoon kreeg, zit ze daar steeds vaker op. Ik vind dit niet prettig en wil het beeldschermgebruik veranderen, maar ik weet niet hoe.”
“Lotte is elf jaar en kreeg een half jaar geleden een telefoon. De meeste kinderen uit haar klas hadden er al een en we vonden het een fijn idee om haar te kunnen bereiken. En andersom natuurlijk. Daarbij hebben we wel samen wat afspraken gemaakt, want we willen niet dat ze constant wordt afgeleid door haar mobieltje. Enkele van die regels zijn bijvoorbeeld dat ze niet mag fietsen met haar telefoon in haar handen. Ze heeft er een koord aan hangen zodat ‘ie als een soort cross body bag om haar lichaam kan hangen. We willen niet dat ze haar telefoon in de klas bij zich heeft, maar gelukkig is dat ook een regel in de klas en let haar leerkracht daar ook goed op. Een andere regel is geen beeldschermgebruik tijdens het eten.
Overmatig beeldschermgebruik: met haar telefoon voor haar gezicht loopt ze naar boven
Ze houdt zich dus prima aan deze afspraken, maar wat we nu wel zien is dat ze steeds vaker op haar telefoon zit op andere momenten. Waar ze eerst regelmatig met een vriendin of buurmeisje naar buiten ging om te spelen, hangen ze nu bijvoorbeeld op de bank met hun telefoons. Als ik er wat van zeg dan krijg ik een hoop gemopper en gezucht te horen en gaan ze uiteindelijk naar buiten. Met telefoon. Ik denk dus dat ze vervolgens gewoon doen wat ze deden, maar dan ergens anders. Op het moment dat Lotte uit school komt, gaat ze naar de keuken voor wat te eten en drinken en al lopende met het scherm van haar mobiel voor haar gezicht gaat ze naar boven. Er kan nog net een ‘hoi mam’ vanaf.
Als ik dan af en toe haar kamer in kom dan zit ze op haar telefoon. Tot we gaan avondeten. Dan komt ze, natuurlijk met haar mobiel in haar handen, naar beneden. Voor een half uurtje legt ze hem weg, maar daarna wordt er weer druk gescrold door TikTok en andere apps. We hebben er al een paar keer over gepraat met haar. Uitgelegd dat we het niet prettig vinden dat ze zo vaak op haar scherm zit. Dat het niet goed is voor haar ogen en benadrukt dat ze het altijd zo leuk vond om lekker buiten te zijn met haar vriendinnen. En dat we het fijn vinden als ze even wat met ons eet en drinkt als ze thuis komt, voordat ze naar haar kamer ‘rent’.
Dilemma: hoe krijgen we haar van die telefoon af?
We begrijpen aan de andere kant ook dat ze gaat pre-puberen en haar eigen ding wil doen. En dat wij ons als ouders niet overal mee moeten bemoeien. Daarom hebben we haar zelf ook wel de regie gegeven en gevraagd hoe zij het voor zich ziet. Dat gaat dan even goed, want dan kiest ze voor een half uurtje tijd met ons wanneer ze uit school komt. Maar na een paar weken worden die dertig minuten een kwartiertje en dan vijf minuutjes en vervolgens lijkt ze de afspraak alweer te zijn vergeten. We maken ons best een beetje zorgen. Want volgend schooljaar gaat ze naar de middelbare school en krijgt ze dagelijks huiswerk mee. Ook ben ik bang dat ze dat minder belangrijk vindt dan haar telefoon…
We willen hier dus iets aan veranderen, maar we weten niet zo goed hoe. Straffen en de telefoon afpakken, daar staan we in ieder niet achter. Dat is geen aanpak die bij ons en bij haar past en daar leert ze ook niets van. We willen graag dat ze zelf inziet wat het effect is van het vele beeldschermgebruik en wat ze allemaal mist. Zoals het buiten zijn en andere dingen zoals tekenen, iets wat ze ook altijd graag deed na schooltijd. Hopelijk krijgen we een paar goede tips en adviezen voor ons dilemma.”
Dilemma: ‘Laat ik mijn puber zijn eigen bedtijd bepalen om van de strijd af te zijn?’