Digitale dilemma’s: ‘Is het echt nodig om foto’s te delen van je kind in zwempak?’
Tegenwoordig kampen ouders met talloze digitale dilemma’s. Hoe zorg je ervoor dat kinderen weten wat ze online doen? Hebben kinderen van nu te veel schermtijd en hoe zorg je dat ze niet de hele dag op hun scherm kijken? Wat zijn de gevolgen en gevaren als je foto’s van je kind online plaatst?
Die vragen worden beantwoord in het boek Niet appen tijdens het eten, een etiquettegids voor de 21e eeuw geschreven door Aaron Mirck en Sanne Kanis.
Ouders op social media
“Voor ouders zelf valt er ook nog veel te leren op het gebied van social media”, vertellen Mirck en Kanis aan J/M Ouders. “We worden geconfronteerd met een digitale wereld waarin we zelf niet zijn opgegroeid. Zeker op het gebied van foto’s en video’s delen van je kind, zijn er nog aandachtspunten. Is het echt nodig om foto’s te delen van je kind in een zwempak?
Vroeger stuurden we mensen een ansichtkaart vanaf ons vakantieadres en nu posten we alles op internet. Als je dat vertaalt naar offline gedrag, kan je het vergelijken dat je al je vakantiefoto’s zou uitprinten en op het schoolplein of in de supermarkt zou ophangen. Je kunt je dan afvragen waar je drang voor ‘het duimpje omhoog’ vandaan komt.
Gevaren social media
Er zijn ook cases geweest in het buitenland waarbij het helemaal mis is gegaan. Een aantal jaren geleden zette een moeder filmpjes en foto’s van haar 3-jarige dochter op TikTok en ze verdiende daar ook geld mee. Uiteindelijk ontdekte ze dat de filmpjes veel gedownload werden. De filmpjes werden teruggevonden op het darkweb. Dit heeft veel bewustzijn gecreëerd onder moeders.”
Tips foto’s van kinderen
In Niet appen tijden het eten wordt ook het volgende onderwerp besproken. ‘Veel ouders plakken emoji’s over de gezichten van hun kinderen. Moet ik dat ook doen als ik foto’s van mijn kinderen deel?’
Voor ouders die foto’s willen delen van kinderen, hebben Aaron en Sanne nog een paar tips.
- Als je echt foto’s van kinderen wil delen, doe dat dan onherkenbaar, met bijvoorbeeld een emoticon
- Deel de foto’s van kinderen op een gesloten account
- Bespreek met je kinderen of andermans kinderen welke foto’s je deelt
- Deel de foto’s alleen met je eigen netwerk en houd goed in de gaten wie jou volgt
- Zorg dat je geen mensen toelaat in je account die je niet kent
- Wil je echt een foto van je kind plaatsen, dan kun je beter voor een story kiezen die na 24 uur weer verdwijnt, hierin kun je ook bepaalde groepen aanmaken met ‘beste vrienden’
Elinah (43): ‘Mijn zoon gaat naar de brugklas en wil geen social media’