Digitaal kinderlokken: tips voor ouders om grooming te voorkomen
Grooming, het klinkt misschien onschuldig, maar dat is het zeker niet. Het betekent namelijk digitaal kinderlokken met als doel seksueel contact. Grooming is in Nederland dan ook verboden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je kind niet ten prooi valt aan zo’n groomer? Wij geven een aantal tips.
Een groomer is een volwassen persoon die seksueel contact wil met kinderen en daarvoor het internet gebruikt. Hij of zij legt contact met kinderen en probeert hun vertrouwen te winnen. Al eerder schreven wij een artikel over hoe groomers over het algemeen te werk gaan.
Tips om grooming te voorkomen
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind absoluut geen slachtoffer wordt van digitaal kinderlokken. Er zijn daarom een aantal tips die je als ouder kan hanteren om de kans op grooming bij je kind te verkleinen:
Voorlichting
Ga – nog voordat je kind het internet in duikt – in gesprek. Laat je zoon of dochter weten wat seksualiteit is en maak ze bewust van seksuele grenzen. Naast dat het goed is om je kind seksuele voorlichting te geven, is het ook goed om met ze in gesprek te gaan over de online wereld. Leer ze ook dat ze kritisch moeten zijn met vriendschapsverzoeken; ken je iemand in het echte leven niet, accepteer hem/haar ook niet online. Leg ze ook uit dat ze zeker geen foto’s moeten delen met vreemden.
Niet afspreken
Spreek nooit af met iemand die je alleen van internet kent. Toch afspreken? Kies een drukke plek en neem iemand mee.
Informatie afschermen
Zorg ervoor dat persoonlijke informatie over je kind niet wordt gedeeld online. Ga samen met je zoon of dochter om de tafel zitten om een profiel aan te maken. Zorg dat alleen eigen vrienden hun profiel, foto’s en andere persoonlijke informatie kunnen zien. Leer je kind dat hij niet met zijn echte naam online mag, alleen met een nickname
Google Alert instellen
Door een alert in te stellen op Google, krijg je een melding als de naam van je kind op een andere site opduikt.
Alert op signalen
Het kan zijn dat je kind zich steeds vaker terugtrekt op zijn of haar kamer. Zit je zoon of dochter veel op zijn of haar computer? Ga dan in gesprek en vraag wat je kind allemaal op het internet doet.
Controleren
Je kind heeft natuurlijk recht op privacy, maar mocht je een slecht gevoel hebben over zijn of haar online wereld, controleer dan af en toe de computer. Zo voorkom je dat je kind slachtoffer wordt van grooming.
Eerlijkheid
Gaat het toch mis? Leer je kind dat hij in zo’n geval niet de schuldige is en dat hij het altijd aan je kan vertellen.
Grooming: alles wat je als ouder wil weten over digitaal kinderlokken