Dienstplicht voor TikTok-generatie: goed idee of juist niet?
Maar liefst 200.000 jongeren van zeventien jaar hebben afgelopen week een zogeheten Dienstplichtbrief ontvangen. Hierin staat dat ze opgeroepen kunnen worden als er een oorlog uitbreekt, maar gaan we zo’n oorlog wel overleven met deze TikTok-generatie?
De Dienstplichtbrief wordt ieder jaar verstuurd naar alle jongeren die zeventien zijn, of in dat jaar zeventien worden. In principe kan iedereen tussen 17 en 45 jaar worden opgeroepen voor de dienstplicht. Maar voordat iemand daadwerkelijk in dienst mag, gaat er een heel proces aan vooraf.
Keuring dienstplicht
Het begint bij een keuring en die is niet mals. Hierbij wordt er gekeken of iemand wel mentaal geschikt is. Ook worden er dingen als het zicht, het gehoor, de bloeddruk en de conditie gecheckt. Worden ze geschikt bevonden? Dan worden ze wanneer het nodig is opgeroepen.
Niet leuk genoeg
Maar kan de TikTok-generatie anno 2024 zo’n dienstplicht wel aan? Bij het idee dat ze iets zwaars of iets wat in hun ogen ‘niet leuk genoeg is’ moeten doen, zullen velen al gaan stuiteren. Het idee dat ze niet op hun TikTok-, Snapchat-, of Instagram-account kunnen wanneer ze maar willen, daarvan krijgen veel jongeren spontaan een burn-out. Is de dienstplicht daarom wel een goed idee?
Dienjaar, goed idee?
Misschien is het voor deze TikTok-generatie goed om een dienjaar mee te maken. In de Dienstplichtbrief vraagt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren namelijk ook aandacht voor het dienjaar. In dit dienjaar heeft men de mogelijkheid om een jaar lang mee te draaien als volwaardig militair. Daarbij hoort een interne opleiding van tien weken én een marktconform salaris.
Wanneer mogelijk?
Zo’n dienjaar kan worden gestart na het afronden van de middelbare school, na een vervolgopleiding of tijdens een sabbatical van werk. Alles is mogelijk. Dit jaar doen er 221 mensen mee. Defensie wil dat aankomend jaar 1000 mensen meedoen aan zo’n dienjaar. Op deze manier zal ook het personeelstekort bij defensie worden teruggedrongen. Defensie heeft jaarlijks zo’n vijfduizend nieuwe werknemers nodig. Is het dienjaar afgelopen? Dan kan er gekozen worden om te blijven.
Voordelen dienjaar
Er zijn voor de jeugd diverse voordelen om een dienjaar aan te gaan. Het biedt jongeren de mogelijkheid om waardevolle vaardigheden te leren, zoals teamwork, discipline en leiderschap, die nuttig kunnen zijn in hun verdere leven. Ook kunnen ze gedurende dat jaar aan zichzelf werken. Ze leren zichzelf echt kennen en leren daar ook nog eens alles over doorzettingsvermogen.