Diefstal op school
Op alle middelbare scholen komt helaas diefstal voor. Maar elke middelbare school heeft ook een diefstalbeleid. Afspraken en regels worden meestal in de schoolgids opgenomen en zijn voor ieder kind en iedere ouder na te lezen.
Op de meeste scholen is de straf op diefstal: schorsing en in zeer ernstige gevallen zelfs verwijdering van de school.
Maar het is niet altijd even makkelijk om aan te tonen wie de dader is. Kinderen tussen de 13 en 17 jaar kunnen – als ze willen – heel goed liegen en dan kun je van nog zo’n goede huize komen, je krijgt de waarheid er niet uit.
Daarom is het op bijna alle scholen het beleid om in geval van een onopgehelderde diefstal de politie erbij te halen. Dit werkt soms bij voorbaat intimiderend, zodat de dader dan uit zichzelf naar voren komt; uit angst voor vernedering tegenover zijn klasgenoten of in de hoop dat bekennen ‘verlichting’ van zijn straf zal betekenen…
Elke school die zichzelf serieus neemt, neemt diefstal serieus. Gymnastieksecties hebben hier het meest mee te maken, omdat kleedkamers aantrekkelijk zijn voor dieven. Bij gym is het protocol op veel scholen: iedereen levert voordat de les begint zijn of haar telefoon en portemonnee in en krijgt deze pas terug als de les is afgelopen. Elke leerling mag het lokaal pas verlaten wanneer duidelijk is dat iedereen zijn spullen weer in eigen bezit heeft.
Maar een hele school is nooit waterdicht. Laat je zoon daarom geen waardevolle spullen meenemen en zijn tas moet hij niet onbeheerd ergens laten staan.
Dat de school niet aansprakelijk is voor schade of diefstal staat in de meeste schoolgidsen vermeld; het is namelijk een feit dat de schoolverzekering dit risico niet dekt.
Doe in ieder geval samen met je zoon ook zelf aangifte bij de politie. Als de verdachte leerling eenmaal ondervraagd wordt op het bureau, blijkt hij ineens toch een wat minder grote mond te hebben dan in de klas. Maar de doorgewinterde leugenaars breken zelfs dan nog niet. Gelukkig zijn die nog steeds in de minderheid.