Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 13 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze Disneyfilms die je als kind keek, hebben nu een content waarschuwing

Films zoals Dumbo, Peter Pan en Jungle Boek waren toen wij klein waren, onschuldige en zoete kinderfilms. Je hebt ze zelf waarschijnlijk ook allemaal gezien in je jeugd. Tegenwoordig verschijnen ze met content waarschuwingen op streamingplatforms zoals Disney+.

Wat is er veranderd en waarom worden deze waarschuwingen nu geplaatst?

Content waarschuwingen in Disneyfilms

Disney heeft de content waarschuwingen toegevoegd om kijkers te waarschuwen voor verouderde en mogelijk problematische stereotypes of culturele misrepresentaties. Deze waarschuwingen helpen vooral ouders bewust te zijn van elementen die tegenwoordig als kwetsend kunnen worden ervaren

De volgende films hebben nu een content waarschuwing met op nummer 1 de minst problematische film oplopend tot nummer 10 die als het meest problematisch wordt beschouwd.

1. Toy Story 3 (2010)

De film bevat intense scènes, vooral in de laatste deel, waarin de speelgoedfiguren bijna vernietigd worden in een verbrandingsoven. Dit kan voor kinderen zeer beangstigend zijn. Ook het thema van afscheid en verlies (speelgoed dat van hun eigenaar gescheiden raakt) kan emotioneel zwaar zijn.

2. Bambi (1942)

Het moment waarop Bambi’s moeder wordt neergeschoten door een jager is voor veel kinderen traumatisch. Het verlies van een ouder en de confrontatie met de dood maken deze scène erg emotioneel voor jonge kijkers.

3. De kleine zeemeermin (1989)

Sommige ouders vinden de impliciete boodschap van het opgeven van je stem en identiteit voor de liefde problematisch voor kinderen. Ook wordt Ursula, een vrouwelijke schurk, als angstaanjagend ervaren.

4. Jungle Boek (1967)

De apen in Jungle Boek vertonen gedrag dat vaak wordt gezien als een karikatuur van zwarte Amerikaanse culturen uit die tijd. De koning der apen, King Louie, spreekt met een accent en zingt jazz, een muziekstijl die destijds sterk met de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd geassocieerd.

5. Sneeuwwitje (1937)

De boze koningin in de gedaante van een enge oude vrouw en haar poging om Sneeuwwitje te vergiftigen, zijn voor sommige kinderen angstaanjagend. De thema’s jaloezie, vergiftiging en onbewuste toestemming bij de kus kunnen ook als een probleem gezien worden.

6. De Aristokatten (1970)

Deze film bevat scènes met racistische stereotypen, zoals het personage Shun Gon, een Siamese kat die met een stereotiep Aziatisch accent spreekt en een karikatuur is van Aziatische cultuur. Dit wordt door ouders als verouderd en beledigend beschouwd.

7. Fantasia (1940)

Oorspronkelijke versies bevatten racistische afbeeldingen waarvoor een content waarschuwing is toegevoegd, hoewel deze in latere versies zijn verwijderd.

8. Belle en het Beest (1991)

De relatie tussen Belle en het Beest roept vragen op over de ‘Stockholm-syndroom’-dynamiek, waarin Belle een band ontwikkelt met haar gevangennemer. Op deze manier worden ongezonde relaties geromantiseerd.

9. Peter Pan (1953)

Peter en de Lost Boys ontmoeten in de film een stam van ‘indianen’, die op een manier worden weergegeven die tegenwoordig als stereotypisch en respectloos wordt beschouwd. De personages dragen kleding en praten op een manier die inheemse bevolkingsgroepen als een karikatuur neerzet.

10. Dombo (1941)

De scène met de “Jim Crow”-vogels bevat racistische stereotypen die refereren aan de Afro-Amerikaanse cultuur op een respectloze manier. Daarnaast is er een droomscène waarin Dumbo en zijn vriend Timothy dronken zijn en hallucineren, wat verwarrend en verontrustend kan zijn voor kinderen.

Kritiek over Disneyfilms

Hoewel velen de content waarschuwingen waarderen, vinden sommigen mensen ze overdreven. Zij vinden dat films producten van hun tijd zijn en niet herzien hoeven te worden. Anderen zien juist de waarde van de waarschuwingen, omdat deze bewustzijn en respect creëren zonder films te censureren.

Meer over Disney:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.