Marleen Staal
Marleen Staal Ouders 7 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze 6 gratis documentaires over kinderen zijn zeker de moeite waard

Als de kinderen eenmaal op bed liggen, is het tijd voor jou om lekker op die bank ploffen. Tijd voor een momentje voor jezelf. Ben je door al je series heen? Trakteer jezelf dan op een documentaire. Trakteren ja, want deze 2Doc documentaires zijn je tijd en aandacht meer dan waard.

Documentaires met kinderen in de hoofdrol, daar heb je als ouders natuurlijk gelijk een connectie mee. In de volgende documentaires krijg je niet alleen een kijkje in het leven van ouders en/of kinderen wiens leven er totaal anders uitziet dan dat van jou, de verhalen zijn enorm bijzonder en ingrijpend.

Het zaad van Karbaat

Stel je kan moeilijk kinderen krijgen en besluit met je partner om naar een vruchtbaarheidskliniek te gaan. En stel je komt er jaren later achter dat niet een zaaddonor, maar je eigen arts zijn zaad heeft gebruikt tijdens de inseminatie behandelingen. Dan staat je hele leven en dat van je kind op zijn kop. In de 2Doc ‘Het zaad van Karbaat’ zoomt Miriam Guttmann in op de levens van de donorkinderen van vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat die in de jaren tachtig en negentig een van de grootste spermaklinieken van Nederland had.

Kijk hier de hele documentaire. 

De baby-industrie

Als wensouder een eicel van een anonieme donor vinden in Nederland gaat niet. Daarom trekken veel wensouders naar plekken als Spanje om daar een donor te zoeken. In de 2Doc ‘De baby-industrie’ bezoekt Liesbeth Staats de klinieken waar deze ouders naartoe gaan en het wordt al snel duidelijk dat anonieme donoren vooral jonge vrouwen zijn uit armere delen van Europa.

Kijk hier de hele serie.

Roze wolk

We eten inmiddels allemaal wel dat je tijdens de kraamweken lang niet altijd op een grote roze wolk zweeft. Documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans kan daarover meepraten, want na haar bevalling ontwikkelde ze een postnatale depressie. In haar docu ‘Roze Wolk’ gaat ze dieper in op het taboe dat nog altijd heerst rondom dit onderwerp.

Kijk hier de hele documentaire. 

De wereld van Puck

Hoe is het om als ouders te leven met een zwaar gehandicapt kind? Het overkwam regisseur Gert-Jan de Vries toen na een normale zwangerschap en bevalling zijn dochter Puck ter wereld kwam en na een paar maanden bleek dat het goed mis was. Al die tijd filmde Gerrit-Jan zijn gezin, zowel de worstelingen en spanningen als alle andere intieme momenten. Een indrukwekkende docu wat de impact van een zwaargehandicapt kind op het gezin is.

Kijk hier de hele documentaire. 

Wonderouders

Gaat de documentaire ‘De wereld van Puck’ over het opgroeien van een zwaargehandicapt, ‘Wonderouders’ gaat over hoe het is als één van de ouders een lichamelijke of geestelijke beperking heeft. De aangrijpende levensverhalen gaan over vechtlust, veerkracht maar vooral ook de hoop tussen een eeuwige verbondenheid tussen ouder en kind.

Pilotenmasker

Kinderen met kanker krijgen enorm veel op hun bordje. Hun leven in het ziekenhuis Prinses Máxima Centrum in Utrecht wordt in deze documentaire op de voet gevolgd. Hoe is het om te maken te krijgen met prikken, scans, operaties en uitvallend haar? De documentaire beelden worden afgewisseld met beelden die de 4- en 5-jarige kinderen zelf hebben gemaakt. Enorm pijnlijk, confronterend, maar zeker indrukwekkend.

Kijk hier de hele documentaire. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.