Onderzoek: vergrote kans op depressie door een strenge opvoeding
Als je als kind een strenge opvoeding hebt gekregen, loop je in je latere leven een groter risico op een depressie. Dit komt doordat je lichaam de manier verandert waarop hij het DNA leest.
Dit blijkt uit een onderzoek van psychiater en onderzoeker Evelien Van Assche.
Vatbaar voor depressie door strenge opvoeding
Van Assche vertelt tegen Scientas.nl: “Met dit onderzoek tonen we aan dat een hardvochtige opvoeding, met fysieke straffen en psychische manipulatie, een extra set instructies van hoe een gen wordt gelezen, kan vastleggen in het DNA. We hebben indicaties dat deze veranderingen het opgroeiende kind vatbaarder maken voor depressie. Als kinderen een ondersteunende opvoeding hebben gehad, ziet deze set instructies er anders uit.”
Fijne opvoeding versus strenge opvoeding
Dit onderzoek testte ze aan de universiteit van Leuven. Daar vergeleken ze 21 jongeren die een fijne opvoeding hebben gekregen met 23 jongeren die een strenge opvoeding hebben gekregen. De jongeren die een fijne opvoeding kregen, gaven aan dat hun ouders ondersteunend waren en hen zelfstandigheid gaven. De jongeren met een strenge opvoeding kregen te maken met manipulatief gedrag, extreme strengheid en fysieke straffen. Deze jongeren waren tussen de twaalf en zestien jaar oud. Veel van de jongeren die een strenge en hardvochtige opvoeding hadden, vertoonden voortekenen van depressieklachten.
DNA aflezen
Hier zijn de onderzoekers achter gekomen door bij de jongeren uit het onderzoek het DNA af te lezen. Het DNA bleef bij elke jongere hetzelfde, wel zagen ze een afwijking bij de spreiding van moleculen die zorgen dat je lichaam op de goede manier het DNA afleest. Omdat het lichaam het DNA op een andere manier afleest bij jongeren die een strenge opvoeding hadden, is de kans groter dat ze te maken krijgen met een depressie.
Andere stressfactoren
Wel moet Van Assche erbij zeggen dat een strenge opvoeding waarschijnlijk niet de enige reden is dat er een verhoogde kans op een depressie is. Van Assche: “Het is waarschijnlijk dat ook andere stressfactoren tot zulke DNA-veranderingen leiden. Dus in het algemeen leidt stress in de kindertijd mogelijk tot een grotere kans op depressie later in het leven door de veranderde wijze waarop je DNA gelezen wordt. Maar deze resultaten moeten worden bevestigd in een grote onderzoekspopulatie.”