Zo herken jij een depressie bij jouw kind, volgens een kinderpsycholoog
Depressie is en blijft erg moeilijk te herkennen. Wat als jouw kind depressief is en jij dit als ouder niet merkt? Of als je niet weet hoe je het beste kunt helpen? Mirjam de Nijs, kinderpsycholoog, geeft advies.
Uit een enquête van het CBS blijkt dat bijna 7 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar zegt dat ze in 2021 minstens zes maanden een depressie heeft gehad. Onder een depressie verstaan we volgens de Nijs: “Een voortdurend aanwezige sombere stemming die langer dan twee weken duurt en niet vanzelf verdwijnt.”
Depressie of depressieve klachten
“Er is een verschil tussen depressieve klachten en de diagnose depressie. We spreken van een depressie als je dagelijks, meer dan twee weken achtereen, last hebt van een of meerdere onderstaande symptomen.
Tekenen van depressie zijn:
- Je kind is somber of neerslachtig.
- Je kind heeft minder plezier in het leven.
- Je kind eet minder of juist meer.
- Je kind heeft last van slapeloosheid.
- Je kind is vermoeid.
- Je kind heeft last van concentratieproblemen.
- Je kind denkt aan zelfdoding.
- Je kind is (vaak) prikkelbaar.
Soms ligt ander gedrag op de voorgrond zoals slechte cijfers, spijbelen of drank- of drugsgebruik. De achterliggende oorzaak daarvan kan ook een depressie zijn.”
Hoe herken je een depressie?
“Vaak heeft je kind nergens zin meer in, heeft moeite met opstaan en kosten normale dingen zoals zelfverzorging veel moeite. Alles kost voor je kind moeite en de dingen die er gebeuren geven weinig voldoening of plezier; hij of zij heeft ook geen zin meer in leuke dingen. Opvrolijken of toch proberen te genieten lukt niet meer. Sommige kinderen hebben ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, veel slapen of juist weinig slapen en spierpijn.
Het ene kind trekt zich terug, terwijl het andere kind ontzettend verdrietig is en aan weer een derde merk je bijna niks. Ouders herkennen vaak emotioneel onstabiel gedrag bij hun kinderen, boosheid en rusteloosheid als symptoom voor depressie. Maar de symptomen zijn niet altijd even duidelijk, waardoor het erg lastig kan zijn om een depressie bij kinderen op te merken.”
Wat als je een depressie vermoedt?
“Als je een vermoeden hebt, ga dan als eerste naar de huisarts om je dit samen te bespreken. De huisarts kan je doorsturen naar een gespecialiseerde arts of psycholoog voor een behandeling.”
Het gesprek aangaan
“Ga op zoek naar informatie over depressie. Het belangrijkste is dat je er voor je kind bent en hem of haar steunt. Sta open voor het gesprek en blijf luisteren zonder oordeel. Deel ook je eigen gedachten en gevoelens naar je kind toe. Informeer naar de klachten van je kind en neem die serieus. Daarna kunnen jullie samen op internet op zoek naar professionele hulp.”
Je kind stimuleren
“Stimuleer je kind om dingen te doen waar hij of zij plezier aan beleeft en van in beweging komt. Jullie kunnen samen een rondje gaan wandelen of fietsen. Blijf zelf positief en leg de nadruk op dingen die wel goed gaan. Vertel en laat zien dat je hier blij mee bent.”
Wat je niet moet zeggen
De volgende dingen kun je volgens de Nijs beter niet zeggen:
- Goedbedoelde adviezen over hoe mooi het leven is.
- Hoeveel geluk heb jij met een dak boven je hoofd, mooie kleding en genoeg te eten.
- Anderen hebben het slechter dan jij, waar kan jij je nou druk over maken?