Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Gender 28 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

De jeugd van nu denkt niet in hokjes. Non-binair en panseksueel? Alles is prima!

Denken in hokjes, we doen het allemaal bij een eerste ontmoeting. Ben jij vrouw of man, en hé of ho? Maar volgens wetenschapper Laurens Buijs van de UVA is dit hokjesdenken onder de huidige jongere generatie helemaal aan het veranderen.

Hokjes? Daar passen wij niet in.

“De nieuwe generatie stelt de heteronorm, die ook in onze samenleving nog rechtovereind staat, ter discussie,” zegt hij hierover tegen de NOS.

Tijdens de eerste golf van homo-emancipatie enkele decennia geleden, en daarna, zijn er hokjes gevormd, zoals hetero, homo en bi. Maar de huidige generatie jongeren wil eerst eens kijken of ze niet tussen deze hokjes thuishoort. Daarmee zijn ze eigenlijk aan een nieuw emancipatieproces bezig.

Mishandeling

Uiteraard geldt dit niet voor alle jongeren. Daarvan getuigt de mishandeling van Frédérique deze week bijvoorbeeld, die door leeftijdgenoten in elkaar werd geslagen toen ze zei: “Ik ben wie ik ben en jij mag ook zijn wie jij bent.” En juist mensen uit de LGTBQI- gemeenschap worden vaak lastig gevallen door tienerjongens, blijkt uit recentelijk gepubliceerd onderzoek door de gemeente Amsterdam.

En ook oudere generaties hebben het soms moeilijk met dit andere denken en het loslaten van de heteronorm.

Gebrek aan kennis

Volgens onderzoeker Marijke Naezer van de Radboud Universiteit staat dat voor een groter probleem in de samenleving. Een gebrek aan kennis over diversiteit op het gebied van sekse en gender. Volgens haar blijft men maar denken in de twee categorieën, man en vrouw.

Genderdysforie, wat is het precies?

In dit artikel van weten.site, komen verschillende jongeren wereldwijd aan het woord over hun genderfluïde identiteit. Kenmerkend voor deze generatie is dat ze behalve tolerant ten opzichte van verschillende soorten identiteit, ook digital natives zijn. Alle informatie over wat en wie je kan zijn en hoe je je daarover kunt voelen, vinden ze op internet. Daar vinden ze ook vaak anderen die zich hetzelfde voelen en dat helpt bij hun zoektocht.

Geduld

Een van hen, Allie, 21 uit het Verenigd Koninkrijk, zegt in het artikel. “Veel oudere generaties zijn niet zo gewend om over non-binaire genders te praten als mijn generatie. Sommige mensen in andere generaties raken in de war van de verschillende termen en verschillende non-binaire identiteiten. Er is iets meer geduld voor hen nodig, denk ik.”

Volgens Buijs zetten dappere mensen als Frédérique de trend. Met het geduld van Allie, de moed van Frédérique, en de steun die we als ouders zelf kunnen bieden aan onze eigen kinderen in hun zoektocht naar identiteit, is het een boeiende ontwikkeling. We zijn benieuwd hoe we over 10 jaar in onze samenleving over gender en identiteit denken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.