Kinderen die meeroken: dit zijn de gevolgen
Dat roken voor volwassenen ongezond is weten we inmiddels. Maar hoe schadelijk is het eigenlijk als een kind meerookt? Wat zijn de gevolgen van een sigarettenwalm in huis of boven de kinderwagen?
We zochten uit wat de gezondheidsrisico’s zijn en of kinderen later zelf ook sneller een sigaret opsteken als er thuis gerookt wordt. Spoiler: ja!
Meeroken leidt tot gezondheidsrisico’s bij kind
Volgens het Trimbos Instituut is er voldoende bewijs dat meeroken door kinderen kan leiden tot luchtwegaandoeningen zoals hoesten en een piepende ademhaling. Maar ook tot astma. Meeroken kan bij kleine kindjes zelfs leiden tot wiegendood.
Er is voor meerokende kinderen een mogelijke samenhang met kanker, hersenvliesontsteking, longemfyseem en minder reukvermogen. Ook zullen kinderen vaker zelf een sigaret opsteken als een ouder dat doet.
Roken tijdens de zwangerschap
Zwangerschap en een sigaret vormen geen gelukkige combinatie maar toch rookte vier jaar geleden 8,6% van de zwangere vrouwen dagelijks. Naar schatting rookte toen zo’n 23% van de Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 40 jaar. Het lukt ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen om te stoppen voor of tijdens de zwangerschap.
Zien roken, doet volgen
Beïnvloedt roken in huis een kind ook? Vier jaar geleden werden zo’n honderdduizend kinderen tussen de nul en vier jaar blootgesteld aan sigarettenrook thuis.
Zien roken, doet volgen, blijkt helaas. Wanneer minimaal één ouder rookt, is de kans groter dat het kind gaat roken. Die kans is groter dan wanneer ouders niet roken. Bovendien is de invloed van een rokende moeder groter dan die van een vader die regelmatig een sigaret opsteekt. Ook rokende broers of zussen hebben een aanstekende werking.
Rokende ouders geven hun kind volgens het rapport van het Trimbos Instituut onbewust het idee dat die sigaret voor ontspanning of concentratie zorgt. Door een ouder die na het avondeten altijd een sigaret opsteekt, zal het kind een link leggen tussen avondeten en roken. Hierdoor denkt het het kind dat het sigaretje na het avondeten ‘erbij hoort’.
Rokende acteurs in films
Ook films hebben invloed op kinderen en jongeren wat betreft roken. Roken wordt in films vaak verbonden aan volwassen gedrag. Wist je dat er tussen 2010 en 2016 toch nog in 48% van de films gerookt werd? Misschien lijkt de tijdsgeest veranderd: in 2002 werd in films net zoveel gerookt als in films uit 1950! Ook het zien roken in films heeft invloed op jongeren. Dat heeft dus een aanstekende werking.
Lees ook: