De eerste schooldag in zicht? Zo voorkom je deze 7 valkuilen
De eerste schooldag van je kind. Een grote stap voor hen, maar ook een behoorlijke verandering voor de ouders.
Genoeg tips voor handen om die eerste belangrijke periode soepel te laten verlopen, maar wij hebben ook even een lijstje gemaakt van dingen die je als ouder te allen tijde moet zien te voorkomen.
Prent onderstaande tips in je hoofd, en je zal zien: everybody happy.
1. Maak van het afscheid geen drama
Geloof ons, de eerste schooldag is voor een kind al spannend genoeg zonder hysterische ouders bij de deur. Je kind zal misschien best zenuwachtig zijn en het allemaal een beetje eng vinden. Blijf daarom zelf juist rustig! Leg je kind uit dat de schooldag zo begint, en dat je hem of haar over een aantal uur weer op komt halen.
Blijf niet te lang hangen, maar zorg voor een duidelijk afscheid. We weten het, het is moeilijk. Maar je zal zien dat je kind meer heeft aan een ouder die rust uitstraalt, dan eentje die verdrietig is.
Lees ook: De eerste schooldag: Zo bereid je je kind voor
2. Kies voor originele schoolspullen
Grote kans dat ook jouw kinderen besmet zijn geraakt met hypes als Bob de Bouwer, Frozen en Dora. Nog groter is de kans dat ze direct richting rugzakken en broodbakjes zullen wijzen met deze bekende vrolijke gezichten. Niets is belangrijker dan een gelukkig kind, maar probeer de verleiding te weerstaan.
Omdat ontzettend veel kinderen dezelfde schoolspullen hebben, zal je merken dat broodbakken, drinkbekers en tassen binnen de kortste keren kwijt of onbewust onderling geruild zijn. Ga dus voor dat ene originele printje, of laat je kind een keuze maken nadat je zelf een selectie hebt gemaakt. Mooie gulden middenweg, toch?
3. Creëer niet teveel spanning
Je kent het wel, ouders en grootouders die al een half jaar van te voren beginnen met het hypen van de eerste schooldag van je kind.
Een zekere voorbereiding is essentieel, maar probeer je kind niet al te gespannen te maken vooraf. Een nieuwe omgeving, nieuwe kinderen en een nieuwe juf of meester is al heftig genoeg voor zo’n kleintje. Leg ze duidelijk uit dat de schooldag eraan komt en zorg dat ze er zin in hebben. Maar doe dat op een manier dat de verwachtingen niet al te hoog gespannen zijn.
4. Als ouder hoef je niet alles te weten
‘Hoe was je eerste dag? Wat hebben jullie allemaal gedaan? Wie zitten er allemaal in je klas? Wat ga je morgen doen? Wat vond je het leukst?’
Dikke kans dat je dit allemaal wilt weten als de eerste schooldag van je kind erop zit. Maar geef je kind hierin wel wat ruimte. Hij of zij is blootgesteld aan behoorlijk wat nieuwe prikkels en moet dit waarschijnlijk zelf ook nog verwerken. Vraag iets algemeens en kijk wat je kind er uit zichzelf over wilt vertellen. Laat het onderwerp even rusten als je merkt dat het er nog even niet over wilt praten, en pak het op een later moment weer op.
Lees ook: 5 vragen die je aan je kind kunt stellen na de (eerste) schooldag
5. Check je mail
Geloof ons, zodra je kind eenmaal naar school gaat, komt de nieuws-trein de komende 12 jaar niet meer tot stilstand. De dosis informatie kan niet op. Probeer echter wél een modus te vinden waarin je alle info toch tot je neemt. Zul je altijd zien: je verslapt even je aandacht en je mist cruciale info over verschuiving van een schoolreisje of een vergadering.
6. Neem de tijd voor het afzetten van je kind
De eerste paar keer dat je je kind afzet, is het verstandig om hier wat langer de tijd voor te nemen. Maar zodra je kind eenmaal gewend is, kan het soms nét even makkelijker zijn om hem of haar even snel af te zetten of op te pikken. Probeer echter ook in een later stadium te tijd te nemen voor dit soort momenten. Leer de juf een beetje beter kennen, of die ene klassen-assistente. Een goede relatie met deze mensen is ontzettend belangrijk.
7. Regel geen vriendjes voor je kinderen
Iedereen wilt leuke vriendjes voor hun kinderen. En hoewel het lastig kan zijn om toe te kijken hoe je kind hier soms mee worstelt, is het nooit een goed idee om je hier als ouder actief in te gaan mengen.
Natuurlijk kan je eens een suggestie doen, of samen met een andere moeder iets leuks plannen voor de kinderen, maar in eerste instantie moeten ze in staat zijn om zelf hun vriendjes te kiezen.
Het is ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling, en het zegt veel over hun karakters. Meng je hier dus niet teveel in!
Lees ook: Weg met de traditionele schoolweek?