De creatieve aanpak, maak eten voor kieskeurige kinderen weer leuk
Heb jij als ouder ook al alles geprobeerd om je kieskeurige kind te laten eten wat je hebt klaargemaakt? Je hebt de gezonde snacks gepresenteerd, je hebt geduld gehad, je hebt zelfs geprobeerd het met een leuk bordje of een grappige naam aan te bieden, maar niets lijkt te werken. Het lijkt wel alsof je in een eindeloze strijd zit. Niet leuk, en al helemaal niet gezellig.
Heb je gevoel dat je echt niet verder komt en overweeg je een voedingscoach in te schakelen? We hebben creatieve ideeën bedacht die het eten voor je kinderen niet alleen smakelijker maken, maar ook veel leuker.
Eten voor kieskeurige kinderen
Zo maak je eten weer leuk voor jou en je kind.
1. Geef groenten een nieuwe look
Wist je dat de vorm van het eten al het verschil kan maken? Kieskeurige eters zijn vaak minder geneigd om iets te eten als het er ‘gewoon’ uitziet. Maar maak een gezicht van broccoli, gebruik een uitsteekvormpje voor wortels of maak van een simpele pannenkoek een schattig dier. Van een komkommer kun je bijvoorbeeld een klein treintje maken of gebruik je je fantasie om fruit in een regenboog te presenteren.
2. Zelf kiezen + zelf maken
Kinderen willen vaak niet eten wat jij voor ze hebt gemaakt, maar ze zijn veel enthousiaster als ze zelf mogen ‘bouwen’. Zet een mini-buffet op met verschillende ingrediënten: groenten, vlees, kaas, wraps of pita’s en laat ze hun eigen maaltijd samenstellen. Misschien krijgt je kind opeens een voorkeur voor avocado als het zelf de avocado op zijn pita mag leggen.
3. Magische dips
Iedereen weet dat kinderen van dips houden, dus waarom zou je niet een gezonde versie aanbieden? Maak een kleurrijke groentedip met bijvoorbeeld bieten of avocado, of geef hummus een twist met een beetje zoetere ingrediënten, zoals mango. Hoe meer kleuren, hoe beter.
4. Puzzelen met eten
Als je kinderen van puzzels houden, waarom zou je niet eens een maaltijd maken die lijkt op een puzzel? Denk aan een bord met verschillende ingrediënten die bij elkaar gelegd kunnen worden. Welke smaken passen bij elkaar?
5. Maak eten een avontuurlijke reis
Verander een simpele maaltijd in een reis rond de wereld: een Mexicaanse taco-avond, een Italiaans pasta-feest of een Indiase curry. Vertel een verhaal bij het eten: “In dit gerecht gebruiken we kruiden uit het verre India”, of “Dit is het favoriete gerecht van de Spaanse koning!”. Als je het eten een verhaal geeft, wordt het meteen veel interessanter.
6. Haal inspiratie uit de muziek- en filmwereld
Waarom zou je je kinderen niet eens verrassen met een maaltijd geïnspireerd door hun favoriete tekenfilm of filmheld? Maak een groene smoothie die eruitziet als de favoriete superhelden drank van je kind (de Hulk-smoothie) of geef je groenten de naam van een fictief dier (de ‘aubergine van de eenhoorn’). Extra bonus: als je verhaallijnen erbij haalt.
7. Betrek ze bij de voorbereiding
Jong geleerd is oud gedaan. Betrek je kinderen in het kookproces. Denk aan het wassen van de groenten, het mengen van de ingrediënten of het (onder toezicht) snijden van fruit. Als ze actief bijdragen, maakt het het eten veel aantrekkelijker. Ook krijgen ze hierdoor vaak meer waardering voor wat er op hun bord ligt.
8. Zoete verrassingen
Wie zegt dat gezond eten niet zoet kan zijn? Het toevoegen van een onverwachte zoetigheid kan ervoor zorgen dat kinderen dingen te proberen die ze anders misschien niet zouden eten. Denk aan een quinoa salade met stukjes mango of een wortel-linzensoep met een snufje kaneel en appel.
9. Kleurrijke maaltijden
Eten is veel aantrekkelijker als het eruitziet als een kunstwerk. Een kleurrijke maaltijd maakt elke hap spannend. Ga voor een regenboog op het bord: paprikareepjes in verschillende kleuren, wortelen, radijsjes, cherrytomaten en noem het ‘de regenboog van vitaminen’.
10. Laat ze ‘spelen’ met hun eten
In plaats van strikte regels over hoe ze hun eten moeten eten, laat je kinderen soms spelen met hun eten (in zekere mate). Bijvoorbeeld door groenten in de vorm van dieren te laten leggen of door ze hun brood in een gezicht te laten veranderen met een paar druiven en een stukje kaas. Dit maakt het eten niet alleen leuker, maar creëert ook de ruimte voor creatief denken.
Op J/M Ouders delen we regelmatig voedingstips van deskundigen. Lees ze hier:
- ‘Help, mijn kind eet niet als het ziek is’ Voedingsdeskundige Merel geeft tips
- Mijn kind eet ’s avonds slecht, wat kan ik doen? Voedingsdeskundige Merel geeft antwoord
- Wat als je kind veel snackt en weinig eet tijdens het avondeten? Kindervoedingsdeskundige geeft advies
- Mijn kind weigert de avondmaaltijd, bied ik haar iets anders aan? Voedingscoach geeft antwoord
- Mijn kind slaat soms het avondeten over, eet hij wel genoeg groenten?