Sofie Vissers
Sofie Vissers Gezin 14 apr 2025
Leestijd: 4 minuten

Burenruzie: ‘De buurman diende een schadeclaim in voor wat waterspetters’

Wat begon als een gezellige zomermiddag met lachende buurtkindjes die een hoop waterpret hadden, eindigde in een burenruzie. Die liep zo uit de hand dat zelfs de stomerij erbij werd gehaald. Lina (32) kreeg niet alleen een boze buurman aan de deur, maar ook een schadeclaim aan haar broek. En dat vanwege een beetje water op de stoep.

Lina: “Mijn man (36), dochter (6) en zoon (4) en ik wonen in een wijk met veel jonge gezinnen. Onze buurman is de enige alleenstaande van de straat. Hij woont nog in zijn ouderlijk huis, is jaren geleden gescheiden en zijn kinderen zijn al een paar jaar de deur uit. Wij zijn nooit echt close met hem geweest en merken dat hij niet veel met kinderen heeft. Hij besteedt weinig aandacht aan onze kinderen. En dat hoeft ook niet, onze verstandhouding was in ieder geval goed en dat vonden wij het belangrijkste.

In onze straat wonen veel kleine kinderen en in de zomer is het een drukte van belang in onze straat: kinderen fietsen rond, picknicken op het grasveldje en spelen tikkertje. Wij geniet ervan dat ze veilig kunnen buiten spelen in onze wijk. Tot afgelopen zomer. De sfeer in de straat sloeg om.

Sproeier

Het was eind juli, bloedheet. Mijn dochter en zoon speelden een paar buurtkinderen op onze stoep. Ze hadden bakjes water en kleine waterpistooltjes. Bewust kleintjes, die niet te ver konden schieten, zodat we geen overlast konden veroorzaken. Meer hadden de kinderen niet nodig, ze hadden urenlang speelplezier. Ze spoten elkaar nat en gierden het uit van het lachen. Alles bleef keurig op ons eigen stukje stoep en voortuin. Een paar keer spetterde er wat water op de stoep van de buurman. Niet eens op zijn deur of gevel, gewoon een beetje op de tegels. Niks geks, dacht ik.

Tot de buurman opeens op hoge poten bij ons aanbelt. ‘Je kinderen zorgen voor wateroverlast,’ zei hij. Ik dacht eerst dat het een grap was. Maar hij was serieus. ‘Ik kreeg net een plens water over mijn nieuwe, leren schoenen en de stoep is spekglad, dit is gevaarlijk,’ zei hij. Ik bleef beleefd en zei dat ik er op zou letten. Maar het was warm en de kinderen hadden die waterpret nu eenmaal nodig om af te koelen en het lukte me niet om de stoep van de buurman geheel watervrij te houden. Ik heb die dag niets meer van de buurman gehoord en dacht dat het wel losliep. De dag erna gingen de kinderen dan ook weer vrolijk naar buiten met hun bakjes en waterpistooltjes. Ze wisten dat ze niet op de stoep van de buurman mochten spetteren, maar tijdens het spelen was toch toch niet helemaal gelukt. Binnen een uur klonk er weer gebonk op de deur.

Natte schoenen

De buurman overhandigde me een schadeclaim. Hij wilde 45 euro voor het laten reinigen van zijn ‘drijfnatte en verkleurde leren schoenen’. Hij had ze te drogen gezet in de zon en daardoor waren ze volgens hem flink verkleurd. Ik schoot in eerste instantie in de lach. Maar hij meende het en had zelfs zijn bonnetje van de schoenmaker erbij geplakt. Ik heb vriendelijk gezegd dat ik nergens voor ga betalen en dat mijn kinderen gewoon met water mogen spelen. En dat wat spetters op zijn stoep moet kunnen. Dat gebeurt ook als het regent. Dat ieder weldenkend mens weet dat je leren schoenen niet in de zon moet laten drogen, liet ik maar even achterwege. Toen begon hij te dreigen met ‘juridische stappen’. Die heb ik tot op heden nog niet gezien.

Sinds dit incident is de sfeer in de buurt omgeslagen. Als mijn kinderen buiten spelen en zelfs maar een beker water omstoten, zie ik hem meteen achter de luxaflex loeren. Waar vroeger de buurtkinderen met emmers water naar buiten gingen, laten de buren dat tegenwoordig uit hun hoofd. Maar ik weiger mijn kinderen waterplezier te ontnemen vanwege een klagende buurman. De stoep is van iedereen. Die schadeclaim heb ik niet betaald en dat ga ik ook niet doen. Als hij écht schadevergoeding wil voor een natte schoenzool, dan wens ik hem veel succes in de rechtbank.”

Ruzie om het huishouden? Zo maak je een goede taakverdeling volgens een relatietherapeut

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.