Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 11 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Dana (44): ‘Ik hield 50.000 euro schuld over aan mijn ex’

Het lijkt wel een moderne nachtmerrie: je denkt alles op orde te hebben, je hebt een gezin, een huis, plannen voor de toekomst en dan blijkt ineens alles anders. Hoe zou jij reageren als je erachter kwam dat je partner jaren lang stiekem met geld speelde, maar dan niet op de manier die jij dacht?

Voor Dana (44) was het een flinke klap, en haar verhaal is allesbehalve standaard. Een gokverslaving, een leeggelopen spaarrekening en een onverwachte schuld die haar leven een totaal andere wending gaf.

“Ik ben altijd iemand geweest die goed met geld om kon gaan. Toen ik een kind was, kreeg ik op verjaardagen of voor mijn rapporten altijd geld. Wat deed ik? Dat stopte ik netjes in mijn spaarpotje. Zelfs toen ik ouder werd, bleef ik die gewoonte behouden. Geld uitgeven? Prima, maar altijd wel met een doel.

Online pokeren: een onschuldige hobby

Mijn (inmiddels ex-)man had iets minder grip op geld. Hij had een flinke studieschuld toen ik hem ontmoette; een schuld die ik destijds heb afbetaald zodat we van de BKR-registratie af konden komen en eindelijk een huis konden kopen. Naast veel geld uitgeven, had hij een andere hobby: online pokeren. Ik zag daar in het begin helemaal geen kwaad in. Ik vond pokeren een nerdy hobby, maar verder dacht ik: als hij er gelukkig van wordt, who cares?

Drie jaar geleden ging ik naar mijn zus in Amerika. De kinderen gingen gewoon naar school en mijn ex dacht dat het fijn was om wat tijd apart te hebben. Op de laatste dag van mijn verblijf in Chicago besloot ik nog wat souveniertjes voor de kinderen te kopen. Ik ging pinnen, maar opeens werd mijn pinpas ingeslikt. Ik dacht dat het niet heel ernstig was; even langs de bank en opgelost. Maar toen wilde ik mijn creditcard gebruiken en kreeg ik de melding: “Transactie geweigerd.”

Een lege spaarreking

Ik besloot wat geld van de spaarrekening te halen – de rekening die we voor de kinderen hadden. Normaal keek ik daar nooit op, want het geld werd elke maand automatisch overgemaakt en ik vertrouwde erop dat het allemaal wel goed zat. Maar deze keer checkte ik het en de rekening was zo goed als leeg.

Ik dacht eerst dat het een fout was. Maar toen ik terug was in Nederland, heb ik de rekening nog eens bekeken. Het saldo was minimaal. En dat is het moment waarop ik begon te beseffen dat er iets heel mis was. Op het moment dat ik dit besprak met mijn ex, werd al heel snel duidelijk dat hij dit geld vergokt had. Alles wat we hadden gespaard voor de toekomst van onze kinderen, voor hun studie, voor hun dromen… allemaal verpest door zijn gokverslaving.

Een ernstige gokverslaving

Ik schaamde me op dat moment enorm: want hoe had ik dit niet gemerkt? Terwijl hij zich zou moeten schamen. Maar nee, hij was vooral defensief. Hij zei dat hij verslaafd was, dat hij ziek was en hij hulp nodig had.

Nu, een paar jaar later, ben ik opnieuw begonnen. Mijn spaarpotje is niet groot, maar ik zet stap voor stap weer iets opzij. De weg is nog lang, maar ik ben vastberaden om nooit meer zo naïef te zijn. En ik hoop dat dit voor anderen ook een waarschuwing is: vertrouw niet blindelings. Zelfs als alles er perfect uitziet, kan er achter de schermen meer spelen dan je denkt.”

Heb jij het gevoel dat niet jouw partner, maar één van jouw kinderen wellicht te maken heeft met een gokverslaving? Dan ben je niet alleen. Maar liefst 1 op de 9 jongens gokt namelijk online. In dit artikel geven we tips en leggen we uit hoe je hier als ouder het beste mee kan omgaan.

6x veelvoorkomende verslavingen bij tieners

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.