Wordt jouw kind gecyberpest? Dit is wat jij als ouder kan én moet doen
Pesten is niet iets dat alleen gebeurt op het schoolplein en in de gangen. Sterker nog, inmiddels hebben we te maken met een vorm van pesten die vaak lang onzichtbaar blijft. Maar liefst één op de vijf jongeren krijgt te maken met cyberpesten, ook wel online pesten genoemd.
Cyberpesten
Cyberpesten gebeurt online en blijft vaak lang uit het zicht van ouders. Kinderen zijn bang, schamen zich ervoor en vertellen het liever niet aan hun ouders. Er zijn veel verschillende vormen van cyberpesten, het een gaat nog verder dan het ander. Het is ontzettend belangrijk dat ouders hier alert op zijn en op tijd ingrijpen, ook als jouw kind de cyberpester zelf is.
Het gevaar bij cyberpesten is dat de pester makkelijker anoniem kan blijven, maar ook dat (ongewenste) foto’s razendsnel worden gedeeld en dat letterlijk binnen één seconde.
Cyberpesten kan talloze vormen aannemen, zo kan een kind bewust uit een app-groep wordt gehouden, er kunnen naaktfoto’s worden rondgestuurd, bedreigingen worden geuit, misbruik worden gemaakt van de gegevens van je kind en ga zo maar door.
Wij geven je een aantal belangrijke tips die je kunnen helpen als jouw kind te maken heeft gekregen met cyberpesten. Natuurlijk zijn deze tips sowieso belangrijk om te delen, zodat cyberpesten hopelijk voorkomen kan worden.
1. Luister naar je kind en toon begrip
Zorg er ten alle tijden voor dat je je kind een luisterend oor biedt. Ook als jouw kind iets heeft gedaan wat niet verstandig was zoals het doorsturen van een naaktfoto. Luister naar wat je kind jou graag wil vertellen, alleen zo kun je hem of haar verder helpen. Daarnaast is het belangrijk dat je begrip toont voor de situatie en dus niet boos wordt op je kind zelf. Je kind is tenslotte slachtoffer in deze situatie en het valt op geen enkele wijze goed te praten wat de cyberpester heeft gedaan.
2. Praat veel over cyberpesten
Of je kind nou wel of niet te maken krijgt met cyberpesten, het is een belangrijk onderwerp om altijd over in gesprek te gaan met je kind(eren). Zo is het belangrijk dat je ze vertelt over de gevaren van internetgebruik. Online kun je hier genoeg lesmateriaal over vinden. Zo heeft het Nederlands Jeugdinstituut een uitgebreid handboek geschreven over cyberpesten en wat te doen als ouder. Deze kun je hier vinden.
3. Zoek tijdig hulp
Dit kan verschillende dingen betekenen. Als jouw kind te maken heeft gehad met een (zware) vorm van cyberpesten, is het wellicht nodig om je kind psychische hulp te bieden. Helaas horen we regelmatig dat jongeren zelfmoord plegen omdat ze online werden gepest. Het kan een kind meer schaden dan je denkt. Als je merkt dat jouw kind kwalijk is geschaad, is het belangrijk hier passende hulp voor in te schakelen.
Daarnaast is het ook belangrijk dat jullie samen nadenken over aangifte of melding doen bij de politie als het cyberpesten ernstige vormen aanneemt. Denk hierbij aan het doorsturen van naaktfoto’s, misbruik van gegevens of stalking.
4. Lees je in over signalen van cyberpesten
Naast dat het belangrijk is dat je je kind onderwijst over cyberpesten, is het belangrijk dat je dat ook doet bij jezelf. Lees je in over het onderwerp om signalen van cyberpesten vroeg genoeg te kunnen herkennen bij je kind(eren).
LEES OOK: Zo maakt jouw kind veilig gebruik van het internet