Creatieve therapie voor je kind: dit houdt het in (+ tips hoe je het als ouder kunt implementeren)
Het kan zijn dat je kind even niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Je zoon of dochter is wellicht wat onrustig en gestresst. Als ouder wil je maar al te graag dat die gevoelens verdwijnen. Creatieve therapie kan je kind daar in ieder geval bij helpen.
We vertellen wat het inhoudt.
Creatieve therapie
Bij creatieve therapie leert je kind door middel van creatieve middelen (denk aan schilderen, tekenen etc.) om te gaan met gevoelens. Volgens het Amerikaanse Art Therapy Association wordt de therapie ingezet om cognitieve en emotionele functies te verbeteren en zelfrespect en zelfbewustzijn te bevorderen.
Creatieve therapie kan kinderen dus helpen om hun ingewikkelde emoties en gevoelens te begrijpen. Het kind staat tijdens de therapie centraal en leert spelenderwijs met lastige situaties om te gaan. Juist door de therapie op creatieve wijze uit te voeren, zullen kinderen eerder hun gevoelens bespreken dan wanneer je er plots naar vraagt.
Wat je kunt doen als ouder
Door verschillende therapeuten in heel ons land wordt creatieve therapie gegeven. Je kunt er dus zeker voor kiezen om je kind te laten begeleiden door een extern persoon. Toch zijn er ook een aantal simpele manieren hoe je het als ouder zelf kunt toepassen. We delen ze hieronder.