Bemoeien met zoon die moeilijk contact maakt? ‘Laat hem zijn eigen plan trekken’
Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Daimy. Zij vroeg zich af: “Mijn zoon maakt moeilijk contact met anderen, kan ik me hiermee bemoeien of niet?” En daar reageerden jullie massaal op.
We delen een greep uit de reacties.
Moeilijk contact
De 7-jarige zoon van de 39-jarige Daimy zit in groep drie. Hij vindt het lastig om contact te maken in zijn klas. Ze heeft het aangekaart bij de juf, waarop zij de groepjes in de klas heeft gewisseld. “Het is heel erg fijn dat ze zo meedenkt. Maar eigenlijk wil ik onze zoon ook een handje helpen, door bijvoorbeeld speelafspraakjes voor hem te maken met kinderen uit de klas. Of zelf af te spreken met verschillende ouders en hun kind uit de klas. Is het oké om me een beetje te bemoeien met mijn zoon en het maken van vrienden of leg ik zo (onbewust) te veel druk erop voor hem?”
Lees hier het hele verhaal van Daimy, mocht je het hebben gemist. Dit zijn jullie adviezen voor Daimy:
1. Contacten behouden liep moeizaam
“Je hebt als ouder toch een ondersteunende en bijsturende functie. Onze zoon legde makkelijk contacten, maar het behouden ervan liep in het begin wat moeizaam. Hij kon niet tegen zijn verlies, vond delen absoluut niet nodig en kon moeilijk de zin van een ander doen. Daar kun je als ouder wel wat in oefenen, uitleggen en begeleiden. Daar krijgen ze toch wat meer vaardigheden door.” – Welmoet.
2. Einzelganger
“Onze zoon (11) is een einzelganger, maar hij vindt dit zelf juist heel erg fijn. In het begin had ik hier zelf vooral moeite mee, totdat vader aangaf zich te herkennen in zijn zoon. Niet elk kind heeft behoefte aan vrienden. We hebben hem op scouting en een teamsport gezet. Hier zien we wel wat interactie, maar echte vriendschappen blijven uit. Hij heeft nu sinds een tijdje contact met twee jongens uit zijn klas, maar zodra er iets gebeurt wat mijn zoon niet fijn vindt, trekt hij weer zijn eigen plan. Hij voelt zich happy! Als je zoon zich niet happy voelt, dan lijkt mij dit wel een reden om te sturen. Clubje? Scouting? Sport? Heel veel succes, hopelijk worden je zorgen later wat minder.” – Kim
3. Praten met je kind
“Met je kind praten is het belangrijkste. Wat wil hij? Wil hij een afspraakje, dan kun je dat samen regelen. Wil hij liever in een groep met een ‘oud’ vriendje, dan kun je dat vragen.” – Mirjam
4. Op de thee vragen
“Je zou samen met hem eens een afspraak kunnen maken met een ander kind. Of een moeder samen met haar kind bij jullie op de thee vragen. Voor kinderen van zes of zeven (de leeftijd van groep 3) is dat nog prima te doen. Als ze een paar jaar ouder zijn, is dit soort hulp veel lastiger. Dus ik zou niet te lang wachten.” – Evelyn
5. Heeft hij er moeite mee?
“De vraag is vooral: heeft hij het er moeilijk mee of heb jij er moeite mee dat hij moeilijk contact maakt? Als in, is hij er ongelukkig mee? Zo niet, kijk het nog even aan. Zo ja, kijk in de buurt naar een weerbaarheidstraining (bijv. tim en flapoor), waarbij ze in kleine groepjes met kinderen, die het óók moeilijk of spannend vinden, aan de slag gaan met allerlei sociale aspecten. Bijvoorbeeld: hoe stap je op een ander af? Hoe ga je ermee om als je toch een nee krijgt en niet mee mag spelen?” – Jolanda
6. Plekken met kinderen van zijn leeftijd
“Ik zou naar plekken gaan waar kinderen van zijn leeftijd bij elkaar komen: drukke speeltuinen, de speelplaats bij school of het zwembad. Jij kunt dan van een afstand toekijken en dit vaker herhalen. Je gaat zien dat hij het leuk gaat vinden om met kinderen vrienden te maken.” – Kader.
7. Doen wat jij denkt dat goed is
“Vroeger legden kinderen ook vaak buiten contact, het is lastig dat kinderen bijna nooit meer buiten komen. Het is tegenwoordig heel normaal om speelafspraakjes te maken, ik snap niet waarom haar man daar moeilijk over doet. Ik wou dat het mij gelukt was om dat te doen en mijn kind daarmee te helpen. Kortom, geen dilemma, gewoon doen wat jij denkt dat goed voor hem is. Het lijkt erop alsof mensen deze zin missen in het artikel: ‘Nou zijn er best een paar kinderen die hem aardig lijken, maar erop afstappen durft hij niet. Hij wil het wel, maar vindt het enorm spannend.’” – Sterre.
8. Laat hem zijn eigen plan trekken
“Als jij op een kind of ouders afstapt voor een speelafspraak, zeggen ze natuurlijk ja, terwijl het kind misschien helemaal niet met je zoon wil omgaan. Laat hem zijn eigen plan trekken. Wil hij een afspraak? Dan moet hij het zelf regelen. Anders niet. Je maakt hem niet weerbaarder door zijn handje vast te houden. Misschien heeft hij daar zelf helemaal ook geen behoefte aan. Ben je zeker dat het ook puur voor je zoon is, of wil jij via je zoon mensen leren kennen?” – Silke.
Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken