Wat is consent en hoe praat je erover met je tiener?
Seksuele voorlichting is een noodzakelijk gesprek wat je met je kinderen wil voeren. Consent is hier een belangrijk onderdeel van, nu misschien nog wel belangrijker dan ooit. Na de #MeToo-beweging en het nieuws van grensoverschrijdend gedrag bij onder andere The Voice of Holland, kun je dit onderwerp tegenwoordig niet achterwege laten.
Het is daarom enorm belangrijk om met je tiener te praten over grensoverschrijdend gedrag, het vragen van consent, het geven van consent en het stellen van grenzen. Zowel zoons als dochters moeten weten wanneer en hoe je je grenzen aangeeft en dat je de grenzen van een ander ten alle tijden moet respecteren. Het begint allemaal thuis, dus voor alle ouders: you got this!
Wat is consent?
Consent wilt zeggen dat er wederzijdse toestemming of instemming is. Iedereen die meedoet met de seksuele handelingen, heeft duidelijk aangegeven dat zij dit willen en worden niet gedwongen. Toestemming is het continue bespreken van grenzen en waar je je wel of niet prettig bij voelt.
Daarbij zitten er wetten verbonden aan seksuele handelingen. Seks met iemand onder de zestien jaar is strafbaar wanneer dit gebeurt onder bijvoorbeeld dwang, chantage of een groot leeftijdsverschil. Het is kindermisbruik wanneer er seksueel contact is tussen een (jong-) volwassenen en een kind jonger dan zestien jaar, waarbij het tegen de zin van het kind is of zonder dat het kind kan weigeren.
Hoe praat ik over consent met mijn tiener?
Sommige ouders vinden seksuele voorlichting al een lastig onderwerp om over te praten, consent kan daarbij helemaal lastig zijn. Het is logisch dat dit uitdagende gesprekken zijn, daarom is het belangrijk om je hierop voor te bereiden en het gesprek respectvol in te gaan. Wat jouw kind ook zegt of denkt, probeer hem het gevoel te geven dat hij gerespecteerd wordt.
Een van de eerste uitdagingen die je als ouder hebt, is erachter komen wat je tiener al weet. Als jij het hebt over intimidatie en hij denkt te weten wat dat is, vraag dan of hij dit wilt uitleggen. Zo kom je erachter hoe je tiener erover weet, welke woorden hij daarvoor gebruiken en wat jij nog verder moet uitleggen. Dit zal het gesprek uiteindelijk makkelijker maken.
Geef ruimte
Ook is het tijdens deze gesprekken erg belangrijk om je tiener te ruimte te geven om te praten. Voor tieners is dit ook een lastig gesprek, zij hebben de ruimte nodig om goed na te denken over moeilijke vragen. Onderbreek het gesprek dus niet, maar moedig hen aan om na te denken en geef achteraf pas je eigen mening.
Kom er nog eens op terug
Het is een groot en lastig onderwerp, streef er daarom ook niet naar om alles in één avond te bespreken. Dit gesprek zal vaker aan bod komen gedurende de tienerjaren van jouw kind, dat is niet erg. Bedenk van tevoren wat je in welke fase met je kind wilt bespreken.
Zo begin je het gesprek
Je kunt het gesprek beginnen door seksuele intimidatie te bespreken en definiëren. Je kunt van tevoren, maar ook samen met je tiener, een lijst maken met acties die als intimiderend kunnen worden gezien. Ook kun je bespreken hoe het eruit zou zien als je onder druk wordt gezet door leeftijdsgenoten (of volwassenen). Bedenk samen wat het verschil is tussen het tonen van sympathie en het lastigvallen van een vriend of vriendin.
Het is aan te raden om dit gesprek niet slechts van jouw kant te laten komen. Laat het een kans zijn om in een veilige omgeving na te denken over lastige en uitdagende situaties. Geef waar nodig advies over wat ze kunnen doen als ze zich onder druk gezet voelen. Zo zijn ze voorbereid als ze een keer in een vervelende situatie terecht komen.
Misschien zit je er tegenop om het gesprek over consent met je tiener aan te gaan, maar probeer het niet uit de weg te gaan. Je kunt er bijvoorbeeld eerst met je partner over praten, om je voor te bereiden op het gesprek met je kind. Dus nogmaals: you got this!
Waarom je wél met je kind naar ‘Tussen de lakens met Geraldine’ wil kijken