Gezinstherapeut Steven Pont: ‘Ik ben niet voor het straffen van kinderen’
In de online serie Opgevoed staat netjes op NPO Start bespreekt ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont opvoedissues die je aan het denken zetten. Daarbij pakt hij korte fragmenten uit het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis?. Deze keer bespreekt Pont het thema: ruzies binnen het gezin.
Dit kunnen ruzies tussen broertjes en zusjes zijn, maar ook conflicten tussen kinderen en hun ouders. Natuurlijk vertelt hij ook hoe je hier op een rustige manier mee om kan gaan.
Ruzies in het gezin
Conflicten komen voor in elk gezin, legt Pont in de aflevering uit. Soms loopt zo’n conflict uit op een ruzie en dan doe of zeg je misschien dingen die je niet zo bedoelde. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je weet dat er vaak een (voor je kind) logische reden achter het gedrag zit.
Zo zien we in een fragment van het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis een kindje dat per se wil zitten waar zijn vader zit. De vader gaat er niet in mee en zo ontstaat een machtsstrijd. Uiteindelijk blijkt dat het kindje zich niet veilig voelde op de plek waar hij eigenlijk moest gaan zitten, namelijk naast iemand die hij niet kende. Er zat dus een logische reden achter het gedrag van het kind, maar voor ons als ouders is dat soms helemaal niet logisch.
Conflicten reguleren in plaats van straf geven
Slim dus om je tijdens een conflict te verplaatsen in je kind: waarom doet het zo, wat kan er nog meer aan de hand zijn? Soms weet je niet goed wat je kind wil en daarover zegt Pont: “Het loont om er eerst proberen achter te komen waarom het gedrag van een kind voor hem of haar zelf logisch is.” De beleving van de werkelijkheid is namelijk anders dan de beleving van je kind.
Over straffen na een ruzie is Pont duidelijk: “Ik ben niet voor het straffen van kinderen”, vertelt hij. Een time-out is ook een straf. Hij laat weten dat je beter kan kiezen voor een time-in. Dat betekent dat je niet je kind van jou verwijdert (zoals wel het geval is bij een time-out), maar dat je samen met je kind gaat zitten om even af te koelen.
Andere oplossing
Dit omdat kinderen ons als ouders juist het hardst nodig hebben op dit soort moeilijke momenten. En misschien blijk je achteraf wel onderdeel te zijn van het conflict. Daar kunnen jullie na het afkoelen samen op terugkomen. Bespreek het conflict samen, als iedereen rustig is. Daar leert een kind van: zo snapt het wat er nou eigenlijk is gebeurd en hoe het anders opgelost had kunnen worden.
Het reguleren van een ruzie leer je van je ouders en niet van straf op je kamer, laat Steven Pont weten. Ook geeft hij nog een extra tip voor ouders: kijk of je op ooghoogte met je kind kan komen. Maak werkelijk contact, dit is de meest leerzame manier om een ruzie zonder straf op te lossen. En onthoud dat er altijd conflicten zullen zijn, maar probeer ze al ouder te reguleren voordat het ruzies worden die uit de hand lopen.
Gezinstherapeut Steven Pont: ‘Met je telefoon erbij maak je niet écht contact met je kind’