Zo bespreek je het conflict in Israël met je kinderen, kinderpsycholoog geeft tips
De aanslag van Hamas op 7 oktober heeft ervoor gezorgd dat het decennialang durende conflict tussen Israël en Palestina weer volop in het nieuws is. Israël reageerde fel en niemand is meer veilig in de Gazastrook. Het is een moeilijke situatie die zelfs voor volwassenen ingewikkeld is. Hoe bespreek je het conflict in Israël met je kinderen? Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft een aantal tips.
Het conflict tussen Israël en Palestina draait om de strijd voor het hoogste gezag in het historische Palestina. Sinds de stichting van de staat Israël in dit gebied, is er een conflict ontstaan tussen de staat en de Palestijnen.
Conflict in Israël bespreken met je kinderen
Vind je het als ouder lastig om de situatie in Israël met je kinderen te bespreken? Praten is het allerbelangrijkste, vertelt Neve. “Heftig nieuws zoals het conflict tussen Israël en Palestina moet je niet onderschatten, ook wanneer je kind er zelf niet over begint.”
(Oudere) kinderen krijgen het nieuws op verschillende manieren mee; op school, via vrienden televisie en social media. “Het is belangrijk om te weten wat ze horen en wat ze denken. Houdt het ze bezig? Hebben ze er last van? En snappen ze wat er speelt? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. Bespreek dit. Je kunt bijvoorbeeld terloops een gesprek aangaan in de auto, tijdens het wandelen of in bed, dit maakt het meer ongedwongen”, adviseert Neve.
“Als je kind er zelf over begint is het altijd een teken om het aan te pakken. Kijk daarnaast bij oudere kinderen naar wat hun wensen zijn. Bij jonge kinderen hoef je er minder stil bij te staan. Wel is het belangrijk om te volgen wat zij doen, want misschien houden ze zich er toch meer mee bezig dan je in eerste instantie denkt.”
Behapbaar maken voor kinderen
Je hoeft als ouder volgens Neve niet het hele conflict uit te leggen, maar je dient het wel behapbaar te maken. “Zo kun je bijvoorbeeld vertellen dat er twee gebieden zijn die het niet met elkaar eens zijn, en dat beide partijen dingen doen die niet fijn zijn. Houd het zo rustig en neutraal mogelijk. Nuanceren, verduidelijken en meenemen zijn daarin belangrijk.
Weet je zelf iets niet? Dat is niet erg, ga dan samen op zoek naar antwoorden. Kijk bijvoorbeeld samen naar het Jeugdjournaal.
Het is belangrijk om de feiten te kennen, er wordt namelijk veel fake news verspreidt, en dit komt ook bij kinderen terecht. Dit gebeurt via social media maar ook door gekleurde meningen van verschillende mensen die als waarheid kunnen worden beschouwd. Voor volwassenen is het confict al ingewikkeld, laat staan hoe dat voor een kind is.”
Eigen emoties uiten
Let goed op hoe je over het conflict praat en wanneer je ernaar kijkt, vooral rond jonge kinderen, vertelt Neve. “Wees je bewust van wat je overbrengt, wat je deelt en hoe je je voelt. Ook de gesprekken die je voert waarbij je kinderen in de buurt zijn of het journaal wat je op de achtergrond aan hebt staan, kunnen van invloed zijn.
Kinderen krijgen namelijk flarden mee en vullen de gaten zelf op. Ze laten al snel hun fantasie erop los en daardoor wordt de situatie vaak groter en pittiger dan die in werkelijkheid is. Als jij bijvoorbeeld aan de telefoon vertelt dat je je zorgen maakt om de wereld zou het kunnen dat je kind dit oppikt, en vervolgens bang wordt dat er hier ook oorlog komt.”
Meerdere kanten bij een conflict
“Er zitten altijd meerdere kanten aan een conflict en het is belangrijk om deze ook te benoemen. Je mag je eigen mening geven maar laat ook zien hoe anderen erover denken. Wanneer je alleen je eigen mening geeft kan het verhaal ongenuanceerd worden en een eigen leven gaan leiden.
Het is belangrijk dat kinderen niet te veel van jouw (heftige) emoties meekrijgen”, vervolgt Neve. “Probeer rustig uit te leggen dat er twee kanten aan een verhaal zitten, ook in oorlogen en conflicten. En laat weten dat het oké is om naar andere meningen te luisteren, ook wanneer jij als ouder die mening niet deelt.”
Beschermen voor het nieuws
“Bij gevoelige en/of jongere kinderen kan het nieuws harder binnenkomen. Wat hierbij kan helpen is om ze te leren dat apps even uitgezet kunnen worden en dat ze bepaalde kanalen niet hoeven te volgen. Je kunt dan wel één keer in de maand samen naar het Jeugdjournaal kijken, om toch op de hoogte te blijven. Op die manier worden kinderen niet continu blootgesteld aan de heftigheid van het nieuws. Neem ze mee in de keuzes die ze hebben om zichzelf ervoor te beschermen.”
Kinderpsycholoog Tischa Neve is initiatiefnemer van Groot&Klein en biedt kennis rondom opvoeden. In haar podcast ‘Even over mijn kind’ behandelt ze opvoedvragen- en dilemma’s met ouders.
Conflict met je kind? Zo leg je het bij volgens een psycholoog