Conflict met je kind? Zo leg je het bij volgens een psycholoog
Iedere ouder is weleens prikkelbaar of snel geïrriteerd. En iedere ouder reageert dit ook weleens – ook al is het niet goed – af op zijn kind. Maar ook jij bent maar een mens. Het is wél belangrijk om zo’n situatie weer op te lossen. Maar hoe kan je de band met je kind na een conflict weer herstellen?
Psychologe en schrijfster van het boek ‘Peaceful Parent, Happy Kids: How To Stop Yelling and Start Connecting’, Laura Markham, geeft vijf tips om een conflict met je kind bij te leggen.
Conflict met je kind bijleggen
Iedere ouder ligt weleens met zijn kind overhoop. Gelukkig kun je het ook altijd weer bijleggen.
1. Herstel het gevoel van veiligheid
Als er wat spanningen tussen jou en je kind zijn geweest, is het belangrijk dat je het gevoel van veiligheid weer herstelt. Als je kind overstuur is zal hij over het algemeen terugvechten of vluchten. Jij kan proberen hem na een conflict weer een veilig gevoel te geven door warmte en mededogen te tonen. Je zou kunnen beginnen met een dikke knuffel, of op zijn minst met een warme glimlach. Vervolgens kan je zeggen: ‘Het spijt me dat ik net zo tegen je snauwde. Ik was even flink geïrriteerd. Laten we proberen het over te doen. Ik bedoelde net alleen tegen je te zeggen dat…’.
2. Herstel ook op fysiek gebied
Kinderen hebben na een conflict vaak de behoefte om zich opnieuw fysiek verbonden te voelen. De makkelijkste manier om dit te doen is om samen even lekker op de bank te gaan zitten. Lees hem een boek voor, klets gezellig met elkaar en natuurlijk: knuffelen! Dit hoeft geen uren te duren, een paar minuten is vaak al voldoende (maar op knuffelen zit geen limiet natuurlijk).
3. Leg de aanvaring weer bij door te spelen
Je kan ook met behulp van een spel de band met je kind herstellen. Geen enkel kind kan een uitnodiging om te spelen weerstaan – mits zij zich weer genoeg op hun gemak voelen. Spelen en lachen is vaak de perfecte manier om de stresshormonen die hem of haar gespannen maken te laten zakken. En ieder kind (en iedere volwassene!) heeft elke dag een gulle lach nodig. Probeer wel eerst zelf je stemming te verbeteren, want anders ga je een circusact opvoeren.
4. Zoek naar een win-win oplossing
Door vanuit het standpunt van je kind het conflict te benaderen, kan je misschien tot een win-win oplossing komen. Focus bij het zoeken tot een oplossing op wat echt belangrijk is, in plaats van je zin te krijgen. Probeer na een conflict te erkennen wat hij wil en verduidelijk wat jouw ideeën zijn. Je kan bijvoorbeeld aan hem vragen: ‘Lieverd, laten we een manier vinden dat voor ons beiden werkt. Ik hoor hoeveel je X wil, maar voor mij is Y nu belangrijk. Wat kunnen we doen, zodat we allebei weer gelukkig zijn?’. Als je de situatie vanuit het perspectief van je kind kan zien, herstel je de band ondanks je hem niet precies kan geven wat hij wil.
5. Probeer je in te leven en te luisteren
Haal diep adem en herinner jezelf eraan dat hij nog maar een kind is, op zoek naar jouw liefde en steun. Ondanks dat je het niet met hem eens bent, moet je toch de dingen vanuit zijn perspectief proberen te zien: ‘Je bent nog steeds behoorlijk overstuur. Vertel mij eens wat je nog dwars zit’. Probeer zo meelevend mogelijk te zijn en help hem bij het verzachten van de kwetsbare emoties. Tranen zijn niet erg – ze zijn essentieel om zijn verdriet te verwerken. En zodra hij de kans heeft om te huilen, zal hij er eerder open voor staan om jullie aanvaring bij te leggen en in je armen te duiken.
Laura Parkham is afgestudeerd klinisch psycholoog aan de Columbia University en schrijfster van het boek ‘Peaceful Parent, Happy Kids: How To Stop Yelling and Start Connecting’. Daarnaast heeft ze als opvoedcoach met duizenden ouders gewerkt.
Vermijd jij conflicten met je kinderen? Deze tips kunnen helpen