Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 2 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Columniste Mariska #1: ‘Sinterklaasje staakt uw wild geraas, hoe ga ik om met storm in huis?’

Mariska Franken heeft als missie om elk kind te laten stralen! Onder de naam Hartestraal coach ze kinderen op intuïtieve en creatieve wijze. Niet uitleggen, maar ervaren door middel van creativiteit, spel en ontspanning. Verder prijst ze zich gelukkig dat ze moeder is van een bijzondere zoon met autisme, en dat ze samenwoont met zijn toffe papa.

Column 1: ‘Storm in huis’

‘Hoor de wind waait door de bomen. Ja in huis waait zelfs de wind. Niet 1 dag maar al weken is het windkracht 11 bij ons thuis. Het hoofd van mijn zoon kan alle indrukken niet meer bijbenen. Sint op tv. Sint in de stad. Sint op school. Pietengym. Schoen zetten thuis. Schoen zetten op school. Surprises maken. En dan doen wij nog niet eens mee aan alle Sint activiteiten zoals Sint theater of muziekspektakel. Overal twinkelende lichtjes en glitterende versieringen. Super gezellig. Dat vindt ook hij. Genieten doet hij in overdrive. Maar zijn hoofd praat maar door Sint, Sint, Sint…… Dag en nacht.

Mijn kind heeft asperger. Hij merkt daardoor veel meer details op. En dat moet allemaal zijn weg vinden in zijn hoofd. Daarbij krijgt hij alle informatie ook minder makkelijk geordend. Stel je voor dat jouw brein allerlei dozen informatie binnenkrijgt, maar niet meer weet op welke plank wat moet worden opgeslagen. Gewoon omdat er zoveel dozen zijn waardoor je de kast niet meer ziet. Bij kinderen zonder autisme gebeurt dit organiseren automatisch. Zij registreren vaak ook minder prikkels en hebben dus ook minder ‘dozen.’

Opstandig gedrag is onmacht

Ook in mijn kindercoachpraktijk ontmoet ik mama’s met storm in huis. “Mijn kind is zo dwars. Mijn kind luistert totaal niet. Alles wat ik zeg of doe valt verkeerd. Steeds weer een huilbui.” Zij hebben geen kind met autisme, maar de emoties laaien hoog op. Er kan een diepere oorzaak zitten achter dit gedrag, maar als het periodiek is, dan is het kind gewoon moe. Dit kind gunt zichzelf geen pauze. Misschien herken je dit van jezelf als ouder? Er is te weinig rust geweest om alle prikkels te verwerken van bijvoorbeeld Sint. Of wat te denken van alle corona schommelingen.

Het opstandige gedrag is pure onmacht. Eigenlijk wil je kind de controle over zijn hoofd, dat lukt natuurlijk niet. De enige uitweg om die spanning kwijt te raken is controle willen over andere zaken. Dus schopt hij om zich heen. Met jou als veilige haven om zijn hele lading in te lozen.

Omgaan met overprikkeling

Hoe kun je omgaan met je overprikkeling bij je kind? Het beste is prikkel overkill voorkomen. Te laat nu? Leer van de foute momenten. Skip dit jaar in december bepaalde activiteiten of uitjes. Houd in het weekend een dag vrij waarop het kind de deur niet uit hoeft. Hij of zij mag lekker niksen. Geen visite, geen vragen. Gewoon in zijn eigen cocon.

Krijgt je kind toch een emotionele uitbarsting? Geef ruimte. Ga het niet bevechten. Laat het uitrazen. Als het rustig is kan jij jouw grens aangeven en samen een plan maken om dit te voorkomen. Natuurlijk zijn er nog tal van manieren om met overprikkeling om te gaan. Volg Hartestraal op Insta en Facebook of kijk op www.hartestraal.nl. Een helpende gedachte is dat niet je kind maar zijn hoofd ontploft. Gewoon omdat elke ‘doos’ erbij er nu een te veel is.

https://www.jmouders.nl/10-signalen-die-kunnen-wijzen-op-het-syndroom-van-asperger/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.