Columnist Femke: ‘Online lessen zijn zo saaaaaaai’ 5 tips om je puber te motiveren
Columnist Femke Wester is pubermeidencoach en ‘Ik Leer Leren’-trainer. Na omzwervingen via London en Barcelona woont ze nu in het Noorden van het land. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 8, 10 en 12 jaar. Deze week gaat het over het veranderen van je mening. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website.
Column: online lessen en pubers
2021 voelt helemaal niet zo erg als een nieuw jaar. Eigenlijk klooien we maar weer gewoon door. Online lessen, huiswerk, ongemotiveerde pubers… Mijn jongens doen hun best, maar of ze echt veel leren…
‘Mijn’ meiden (de meiden uit mijn praktijk) vinden het vooral erg saai. Via insta of whatsapp krijg ik dit soort appjes:
“HELP mevrouw het is zo saaaaaaaai het lukt me gewoon niet om op te letten wat moet ik doen???”
Tips om je puber te motiveren
Okee. Hier wat tips.
1. Erken dat het ook gewoon vaak saai is!
Veel docenten geven gewoon een soort online hoorcollege blablablabla of leggen uit wat het huiswerk is. Natuurlijk zijn er ook leraren die de online mogelijkheden echt benutten en dus coole lessen bouwen. Maar daar moet je maar net kennis, tijd en energie voor hebben… Dus: “Ja schat. Ik snap het, mij lijkt het ook saaaaaai. Maar ja. Soms moeten we gewoon saaie dingen doen… Pech.”
2. Pas je verwachtingen aan (en die van je kind)
Laten we de perfectie even in de hoek slingeren, nu. Laat ze kiezen wat ze echt moeten doen om over te gaan en laat de rest maar even wapperen. Dit geeft ze meer rust én leert ze prioriteiten stellen. En als jouw perfecte beeld een lief braaf schoon gekamd en aangekleed kind braaf achter zijn bureau turend en actief knikkend naar de leerkracht en af en toe een vraag stellend is, nou. Pyjama op bed en laptop op kussen is beter dan niks.
3. Belicht de kleine dingen die wel goed gaan.
Vanmorgen deed mijn oudste spontaan eens wél de deur achter zijn kont dicht. “Fijn! Dank je!”. Of “Wow super dat je je al hebt aangekleed!” of “Zag ik nou dat je de kat eten gaf? Fijn!” En dat kan dus ook over school. “Echt relaxed dat ik je er niet aan hoefde herinneren / dat je je laptop op tijd opstartte / dat je een vraag stelde bij Frans.”
4. Laat ze kleine stapjes nemen
Leg in elk geval je boeken even klaar. Zet tenminste je laptop vast aan. Doe in elk geval per vak even tien minuten wat nuttigs (zet de kookwekker maar). Hoe kleiner de stapjes, hoe minder hoog de drempel om te beginnen en hoe eerder je een goed gevoel over jezelf hebt. En dan is de stap naar meer en beter veel makkelijker.
5. Dit is een tip voor allemaal: Vergeet niet om je medehuisgenoten als heel persoon te zien.
Vergeet even de kleine ergernissen, ga een stuk wandelen en bedenk eens per huisgenoot vijf dingen die hem of haar uniek maken en waarom het eigenlijk gewoon een voorrecht is om bij elkaar te horen. Als dat lukt dan kun je iemand motiveren vanuit ‘Wow, jij bent krachtig’ in plaats van ‘Hallo snap je het nou nog niet?!’ En wat denk je dat beter werkt?
We klooien nog even door, jongens en meiden. En als het straks echt een nieuw jaar is, dan… dan klooien we ook nog steeds door, denk ik. Maar toch anders. Ik wens jullie een prachtig 2021 met veel geklooi, veel lol en ook, uiteindelijk, weer veel nabijheid, omhelzingen en samen zijn!
Lees ook:
Columnist Femke: Altijd blijven lachen! 7 tips om de humor er in te houden