Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 28 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze kinderserie op Netflix zou tantrums veroorzaken

Zijn bepaalde peuterseries op YouTube en Netflix schadelijk voor de ontwikkeling van je kind? Ja, volgens een moeder op TikTok. Haar kind heeft spraakvertraging en tantrums vanwege de peuterserie CoComelon op Netflix. Uit de duizenden reacties op haar video blijken meer ouders zich te herkennen in haar post.

Waar TikTok al niet goed voor kan zijn.

CoComelon op Netflix

Sierra heeft een zoontje van twee die gek is op de serie CoComelon. Deze animatieserie gaat over JJ en zijn broers en zussen. Samen beleven ze “leuke, herkenbare avonturen. Of ze nu naar de kleuterschool gaan of thuis blijven, er is altijd wel iets nieuws te leren of te verkennen en er is eindeloze inspiratie om alles uit de tijd met je vrienden en je gezin te halen.” Iedere aflevering staat bol van de liedjes en rijmpjes die peuters moeten helpen met letters, cijfers, dierengeluiden, kleuren en meer. Op papier niets mis mee, zou je zeggen. Maar in de realiteit vinden wij deze serie persoonlijk behoorlijk irritant.

Sierra twijfelt sterk aan de invloed van de peuterserie op de ontwikkeling van haar twee-jarige zoontje. Haar zoontje is namelijk dol op CoComelon en kijkt dit het liefst iedere dag en ieder uur. Dat gaat zo ver, dat als Sierra haar zoontje niet laat kijken naar de serie, hij een tantrum krijgt. Dit verslavingsgedrag drijft Sierra naar het punt dat ze besluit CoComelon te vervangen door Ms. Racheleen serie waarin juf Rachel allemaal leerzame zaken uitlegt. Wat blijkt? In twee dagen tijd leert Sierra’s zoontje meer nieuwe woordjes en nemen zijn woede-uitbarstingen af.

@sierrarenaeee♬ Pope Is a Rockstar – SALES

Sierra deelt haar ervaring op TikTok en krijgt duizenden reacties van ouders die hetzelfde ervaren met het gedrag van hun kinderen in relatie tot CoComelon.

Hyperstimulerend

De Amerikaanse kinderontwikkelingsdeskundige Jerrica Sannes trok al eens eerder aan de bel over de serie. “Kleine kinderen, en dan vooral baby’s en peuters, zien alleen de geluids- en lichteffecten, niet de inhoud”, schrijft ze op haar Instagram. “CoComelon is zo hyperstimulerend dat het werkt als een drug, een stimulerend middel.”

Tijdens de schermtijd maakt het brein dopamine aan. Al die extra prikkels zorgen voor een groter effect van de ‘drug’. Met als gevolg dat de kleine kinderen symptomen ervaren van ontwenningsverschijnselen en ontregeld raken.

Gedragsproblemen door schermtijd

Nu spitst deze post zich toe op CoComelon, maar dat kinderprogramma’s en schermtijd kunnen correleren met gedragsproblemen is al langer bekend. Om die reden wordt geadviseerd om kinderen tot twee jaar helemaal geen schermtijd te geven. Voor kinderen van twee tot vier jaar luidt het advies om vijf tot tien minuten per keer te kijken, tot maximaal 30 minuten per dag.

Naast alle klachten op TikTok is er geen definitef bewijs dat CoComelon schadelijk kan zijn voor jonge kinderen. Hiervoor zou gericht onderzoek nodig moeten zijn. Het kan daarom liggen aan schermtijd in het algemeen; dat is gewoon niet zo goed voor kinderen. Als je dan toch besluit om je kind iets te laten kijken, kies dan voor series van hoge kwaliteit, zoals Casper en Emma, Koekeloere en Sarah en Eend en praat met je peuter tijdens het televisie kijken.

Via Netflix is CoComelon alleen in het Engels te bekijken, via YouTube is er een apart CocoMelon-account voor Nederland.

Hoeveel schermtijd is oké? Stel jezelf deze 3 simpele vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.