Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Scheiden 17 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Co-ouderschap: zo deal je met een ex die de kinderen verwent

Co-ouderschap is altijd lastig als jij en je ex niet dezelfde visie delen. Het is natuurlijk fijn als jullie kind met jullie allebei een goede band opbouwt. Toch kan dit erg moeilijk zijn als jouw ex je kind graag verwent terwijl jij er andere normen en waarden op nahoudt voor de opvoeding.

Co-ouderschap en een ex die de kinderen verwent

Zo kun je ermee omgaan als je ex de kinderen verwent:

1. Laat je niet gek maken door titels

Laat gevoelens als dat jij niet gezien wordt als ‘de toffe ouder’, je niet beïnvloeden. Als het gedrag van jouw ex invloed heeft op hoe je kind jou ziet, is het juist extra belangrijk dat je voet bij stuk houdt. Het is net zo belangrijk dat je kind ook jouw normen en waarden meekrijgt in de opvoeding. En dat hij of zij via die weg ook leert dat er meerdere standpunten bestaan.

2. Kijk naar de onderliggende betekenis

Het voelt misschien alsof jouw ex jouw gezag compleet probeert te ondermijnen. Probeer hier doorheen te prikken. Kijk naar de mogelijke onderliggende reden waarom jouw ex jullie kind verwent met cadeautjes of snoepgoed. Misschien is dit namelijk helemaal niet de bedoeling om jou een hak te zetten. Maar doet hij of zij dit om om te gaan met schuldgevoelens, onzekerheid en te weinig quality time naar de kinderen.

3. Schakel een neutrale partij in

De onbevooroordeelde kijk van een neutrale partij kan een ontzettende eye opener zijn. Zij kijken met een frisse blik naar de situatie. Dit zorgt ervoor dat zij met meer afstand kunnen zien wat er verbeterd kan worden.

4. Maak er afspraken over

Als je het co-ouderschap aangaat, is de kans groot dat jullie allebei eerst vooral gericht zijn op de boel zo aangenaam mogelijk maken voor de kinderen. Hierbij kunnen al snel de afspraken die jullie ooit samen als stel maakten over de opvoeding, naar de achtergrond verdwijnen. Ga er weer even voor zitten samen en bespreek wat er allemaal afgesproken kan en moet worden om tot een overeenstemming te komen.

5. Leg jouw standpunt uit

Leg aan je ex uit wat je precies wilt bereiken met jouw regels. De kans is groot dat het de volgende keer soepeler tussen jullie verloopt als hij of zij begrijpt waarom jij het niet leuk vindt als jullie kind teveel verwent wordt. Dit kan dan minder als een persoonlijke aanval voelen. Dit gesprek geeft hem of haar misschien ook het gevoel dat jullie ten opzichte van de opvoeding van jullie kind nog steeds een team zijn.

6. Wees er open over tegenover je kind(eren)

Leg ook aan jullie kind uit dat mensen nu eenmaal kunnen verschillen van mening en dat dat voor jullie als ouders natuurlijk ook geldt. Geef aan dat het dus heel normaal is dat de regels bij de ene ouder anders zijn dan bij de andere. Zo leert hij of zij dat de ene visie niet per se beter is dan de andere, maar dat ze wel allebei gerespecteerd dienen te worden.

7. Laat je niet manipuleren

Als jouw ex je doelbewust ondermijnt, kan dit al gauw een vervelend gevoel geven. Je wilt de goede vrede zo goed mogelijk bewaren. Maar het is niet de bedoeling dat hij of zij de kinderen tegen je opzet. Bijvoorbeeld met uitspraken als: ‘Van mama of papa mag jij dit niet maar ik ben niet zo gemeen, bij mij mag je het wel’. Geef het meteen aan als je merkt dat dit gebeurt. Als er met je ex geen overeenstemming over te bereiken is, kun je in ieder geval met je kind erover in gesprek zoals bij punt 6 genoemd wordt.

Op een rijtje: dit zijn de voordelen van co-ouderschap

8. Ga het gesprek aan, ook al is het moeilijk

Het kan ontzettend moeilijk zijn om in gesprek te gaan met je ex. Toch is het belangrijk dat je de discussie niet uit de weg gaat. Vooral als je op regelmatige basis met elkaar te maken hebt. Focus dit gesprek wel op wat je wil bereiken voor je kind. Leg de nadruk niet op wat jij vindt dat de ander fout doet. Zo ga je uit de weg dat het een welles/nietes verhaal wordt of uitmondt in een ruzie.

9. Trek geen overhaaste conclusies

Wie weet is cadeautjes geven wel de manier van jouw ex om liefde te tonen. Ga er dus niet meteen vanuit dat er kwade bedoelingen achter zitten. Dit helpt om de boel vanuit hun perspectief te bekijken. Bovendien voorkomt het dat je alle woede opkropt, terwijl het uiteindelijk misschien niet nodig blijkt te zijn.

10. Reageer de irritatie niet af op je kind(eren)

Het is tenslotte niet de schuld van je kind dat hij of zij thuiskomt met veel of dure cadeaus. Het laatste wat je wilt, is het gevoel geven dat ze er middenin inzitten of er niet van mogen genieten.

11. Verleg je focus naar iets anders

Focus niet al je energie op wat je ex wel of niet doet. Je kunt er nu eenmaal geen directe controle op uitoefenen. Richt je liever op hoe je zo goed mogelijk het ouderschap kunt invullen. Zodat je kind van alles wat mee krijgt.

12. Versterk jouw normen en waarden in de opvoeding

Als het je niet lukt om je ex te laten minderen met cadeautjes geven, kun je ook iets anders proberen. Probeer jouw sleutelwaarden op een positieve manier in te brengen. Zorg bijvoorbeeld dat jouw tijd met je kind in het teken staat van non materiële zaken als: goed gedrag, hulpvaardigheid, huiswerk en klusjes doen. Zo breng je een evenwichtige tegenhanger in de opvoeding.

4x praktische tips voor succesvol co-ouderschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.