Alles wat je wil weten over het medicijn citalopram bij kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren voelen zich tegenwoordig vaker neerslachtig en somber dan voorheen. Zo voelde in 2021 maar liefst 18 procent van de jongeren (12-25 jaar) zich mentaal niet goed. In 2019 was dit nog 11 procent. In sommige gevallen is de situatie niet meer houdbaar en wordt door een arts citalopram voorgeschreven.
Een medicijn dat, in combinatie met psychotherapie, de stemming van kinderen verbetert. Lees hier meer over citalopram ervaringen bij kinderen.
Ervaringen met citalopram bij kinderen en jongeren
Citalopram is een medicijn dat hoort bij de serotonineheropnameremmers (SSRI’s). Dat betekent dat het in de hersenen van je kind, de hoeveelheid van het lichaamseigen serotonine regelt. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Ervaringen van het medicijn citalopram zijn dat het de stemming van je kind verbetert en zorgt voor minder angstgevoelens. Dit medicijn is dan ook geschikt voor kinderen of jongeren met autisme, met een dwangstoornis of met een ernstige depressie. Het is er in tablet- en druppelvorm.
Citalopram kan alleen worden voorgeschreven door een kinder-of jeugdpsychiater en alleen in combinatie met psychotherapie. Omdat citalopram ernstige bijwerkingen kan hebben, gebeurt het niet vaak dat een arts het voorschrijft bij kinderen. Dit gebeurt alleen als het de best mogelijke behandeling is voor het kind en natuurlijk wordt je kind daarbij goed in de gaten gehouden.
Hoe merk je dat citalopram begint te werken?
Het duurt best een tijdje totdat citalopram werkt. Dit kan zelfs een tot drie maanden duren bij een angststoornis en autisme. Krijgt je kind citalopram vanwege depressiviteit? Dan kan het medicijn na vier tot zes weken al beginnen te werken.
Eerste ervaringen met citalopram
Die eerste weken tijdens het gebruik van citalopram kunnen de ervaringen van je kind zijn dat het last krijgt van bijwerkingen en angst. Dit komt wel eens voor omdat je kind nog aan het medicijn moeten wennen. Meestal worden deze bijwerkingen snel weer minder of verdwijnen zelfs helemaal.
Dit ervaart je kind wanneer citalopram begint te werken
Kinderen met autisme merken na een tijdje dat ze minder angsten en minder depressieve klachten ervaren. Kinderen en jongeren met een dwangstoornis ervaren minder dwanggedachten waardoor angsten minder worden of verdwijnen. Jongeren met een depressie merken door het gebruik van citalopram dat ze energieker zijn en zich positiever voelen.
Wat voel je van citalopram?
Citalopram is er in de vorm van druppels en tabletten. Sommige kinderen worden suf na het innemen van het medicijn. In dat geval is het aan te raden dat je kind het inneemt voor het slapengaan. Andere kinderen worden er juist onrustig van, in dat geval is het fijner om het medicijn in de ochtend in te nemen.
Welke bijwerkingen ervaren kinderen van citalopram?
Ervaringen van kinderen over bijwerkingen van citalopram zijn minder bekend dan bij volwassenen, maar waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen bekend zijn, ook bij kinderen voorkomen. Bekende bijwerkingen van citalopram zijn:
- Sufheid en slaperigheid
- Minder eetlust
- Tijdelijke seksuele stoornissen
- Psychische klachten zoals overdreven blij zijn
- Een droge huid
Wat doet citalopram op lange termijn?
Na drie maanden zou citalopram moeten werken. Werkt het niet voor je kind, dan is het raadzaam om te overleggen met jullie arts. Vaak heeft ermee doorgaan in dat geval namelijk geen zin.
Door het medicijn nadat het begint te werken nog ongeveer een half jaar te gebruiken is de kans kleiner dat een depressie terug komt bij je kind. In het geval van een dwangstoornis of autisme moet je kind het medicijn ook minimaal nog een half jaar gebruiken na verbetering van de klachten. Vaak wordt citalopram voor langere tijd voorgeschreven en wordt keer op keer door een arts beoordeeld of je kind het beter wel of niet kan blijven innemen.
Contact opnemen met de huisarts
Maak je je zorgen om je kind of heb je vragen over het gebruik van citalopram bij je kind? Neem dan altijd contact op met je huisarts of een andere zorgverlener.