Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Social media Vandaag
Leestijd: 5 minuten

Waarom wachten met een smartphone niet altijd beter is: ‘Bouw het verantwoord op’

Wanneer geef je je kind een smartphone? Wat spreek je af over apps en schermtijd? En hoe houd je als ouder eigenlijk nog een beetje grip? Jurist Marjolein van Tilburg liep zelf tegen deze dilemma’s aan met haar dochters en besloot: dit moet anders. Samen met andere ouders ontwikkelde ze ChatLicense: het ‘zwemdiploma’ voor een eerste smartphone.

ChatLicense is een app waarbij je kind veilig en slim leert omgaan met de eerste smartphone en alles wat daarbij komt kijken. Van apps tot games en social media zoals TikTok en Snapchat. De app is ook voor ouders, die leren wat er speelt in de online wereld van hun kind.

Hoe kwam je op het idee voor de app?

“Mijn oudste kreeg op haar negende een oude telefoon van mij. Dat kwam eigenlijk toevallig zo uit – ik had er nog eentje liggen. Het was 2020, coronajaar, dus fysiek afspreken was lastig. Dan zie je ineens hoe belangrijk die digitale verbinding wordt. Als ze met vriendinnen wilde spreken, vroeg ze: ‘Mag ik jouw telefoon even?’ Op dat moment werd het haar toestel voor thuis. Ook voor de groepsapp van de klas bijvoorbeeld: bijna iedereen had er al een.

Je kon zien dat de kinderen aan het leren waren hoe ze online konden communiceren. In groepsapps ging het alle kanten op: van domme plaatjes sturen tot elkaar pesten en zelfs midden in de nacht berichten sturen. Mijn dochter had haar telefoon beneden liggen ‘s nachts. Dan stonden er de volgende ochtend honderden gemiste berichten tussen 22.00 en 02.00 uur. Dan weet je ook: die ouders letten niet op, het lijkt alsof ze geen idee hebben van wat er gebeurt. Dat was voor mij een eyeopener. Door mijn werk las ik veel over technologie en checkte ik de voorwaarden van apps, ik hield dat zodoende wel in de gaten. Maar veel ouders weten niet wat hun kind online doet.”

En zo ontstond ChatLicense

“Het is een app die kinderen op een leuke manier meeneemt in wat er allemaal komt kijken bij een eerste telefoon. Een Netflix meets Het Klokhuis programma. Kinderen volgen een soort training waarin ze apps kunnen vrijspelen als ze modules goed doorlopen. Dat zijn eerst de chat-apps, dan komen internet en gamen aan bod en uiteindelijk social media. Zo bouw je het verantwoord op. Tegelijkertijd is er een aparte ouder-app met uitleg, tips en een appgids. Want welke ouder weet nou meteen wat Brawl Stars is en of dat oké is om te gebruiken?”

Hoe reageren kinderen op de app?

“Heel goed! Ze geven de app gemiddeld een 8,7 en ouders geven het een 8,1. Dat zegt genoeg. Wat kinderen stom vinden? Dat ze maar een half uur per keer mogen, haha. Ze kunnen het programma niet in één keer afmaken, alleen per onderdeel. Dat hoort er dus bij: daarna moeten ze iets anders doen. Dat maakt het juist weer interessant. Ze willen dan zélf verder. En het leuke is: het is niet alleen leerzaam, het is ook een gespreksstarter. Je kunt als ouder samen met je kind praten over wat ze in de app tegenkomen.”

Hoe helpt ChatLicense ouders precies?

“Het geeft ouders veel informatie. Je maakt samen afspraken, stelt grenzen en je kind leert meteen waar het wel en niet aan toe is. Kinderen vinden dat eerste toestel best spannend. Ineens hebben ze hun eigen nummer en hun eigen e-mailadres. Dat is anders dan een tablet waarmee ze alleen Netflix kijken. En wij leggen de verantwoordelijkheid bij de ouders. Bijvoorbeeld over social media: veel ouders weten dat de minimumleeftijd 13 is, maar staan toch toe dat hun kind van 10 jaar op TikTok zit. Wij oordelen niet, we leggen uit wat de risico’s zijn en geven ouders tools om een bewuste keuze te maken.”

En als je wacht met die eerste telefoon?

“Dat is prima, veel ouders kiezen daar bewust voor. Maar als je té lang wacht, kan het juist moeilijker worden om nog afspraken te maken. Kinderen in groep 8 luisteren nog best goed naar je. Vanaf de brugklas kijken ze ook meer naar andere en oudere kinderen als raadgever. Het verschilt echt per individu, maar eerder hoeft niet altijd slechter te zijn, als je het tenminste goed aanpakt en ze de nodige begrenzing meegeeft. Dat is precies waar ChatLicense bij helpt.”

Is de app voor iedereen toegankelijk?

“Ja, dat vinden we wel heel belangrijk. Daarom werken we samen met partners zoals KPN, Odido en Rabobank, zodat de app voor veel mensen gratis is via een voucher. Anders kost de app een paar euro per maand, maar zelfs dat kan een drempel zijn. Onze missie is: happy cyber vibes voor iedereen. Het internet is een plek waar kinderen zich veilig en fijn moeten voelen. Daar moeten we samen voor zorgen.”

Tot slot: heb je nog een gouden tip voor ouders?

“Gebruik de appgids! Die heb ik zelf echt gemist. Als je kind vraagt: ‘Mag ik deze game?’, weet je vaak niet wat het is en of het geschikt is voor je kind. In onze gids lees je in één oogopslag: wat is het, waarom willen kinderen het en waar moet je als ouder op letten? Cool & be careful, noemen we dat. En: zie mediaopvoeding als onderdeel van je gewone opvoeding. Je hoeft het niet bij school neer te leggen; jij bent degene die die telefoon geeft en bepaalt wat je kind ermee doet. En ja, dat is soms ingewikkeld, maar met ChatLicense net wat minder.”

Femke (44): ‘Ik heb in de iPad van mijn zoon (13) gesnuffeld en ben er blij om’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.