Redactie
Redactie Opvoeden 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe de social media accounts van je kind wél (of juist niet) kunnen bijdragen aan zijn carrière

Het lijkt misschien wat voorbarig, maar het bewustzijn over social media en de gevolgen voor een carrière kun je niet vroeg genoeg meegeven. De foto’s van het zoveelste toffe feestje of die hilarische doch beschamende gebeurtenis zijn leuk om in een klein kringetje te delen. Maar op social media kan iedereen het zien.

Een goede reputatie is een van de meest waardevolle dingen waar je kind later ook veel aan heeft, zeker als het op zijn carrière aankomt.

Social media en carrière

Op de volgende manieren zorg je ervoor dat je kind genoeg leert om zijn social media piekfijn in orde te houden.

1. Plaats niks online dat niet iedereen hoeft te weten

Zouden oom Henk en alle vrienden en vriendinnen het bericht helemaal geweldig vinden, maar een potentiële baas voor een baantje niet? Leer je puber dan vooral om het niet te plaatsen. Dit geldt vooral als er niet optie is om het bericht alleen met vrienden of volgers te delen.

2. Negeer de privacy instellingen niet

Let ook op het taggen. Genante party foto’s kunnen ook makkelijk op het account van je kind terechtkomen als vrienden hem of haar erin taggen. Zet deze functie uit door bij de instellingen aan te vinken dat er eerst toestemming gegeven moet worden voordat een tag geactiveerd wordt.

3.  Huiver niet om de social media accounts van je puber of kind in hun voordeel te gebruiken

Social media zijn uiteindelijk natuurlijk ook nog gewoon hartstikke leuk.  En het is ook nuttig om in je voordeel in te zetten. Doet jouw puber bijvoorbeeld al veel vrijwilligerswerk? Dan staat dit niet alleen goed op het CV, maar is het ook leuk als er zo nu en dan een kiekje van voorbij komt op social media zoals Instagram. Zo heeft een toekomstige werkgever meteen een beeld bij de ervaring en werkzaamheden.

4. Ga er niet vanuit dat er ook maar iets privé is

Jouw puber kan iets delen binnen een groep vrienden. Maar dat kan op tal van verschillende manieren weer z’n weg naar de buitenwereld vinden. Maak je kind hier bewust van. Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij of zij iedereen moet wantrouwen. Maar zorgen voor bewustzijn over welke geheimen of privébeelden er bijvoorbeeld via het mobieltje gedeeld worden, is wel belangrijk.

5. Vergeet je eigen aandeel op social media niet

Let hierbij op de impact die het kan hebben op de carrière van je kind. Natuurlijk vindt de doorsnee puber altijd alles gênant wat zijn of haar ouders plaatsen. Maar goed voorbeeld doet volgen. Houd dus zelf ook een oogje in het zeil of jullie berichtjes altijd door de beugel kunnen.

Kinderen en social media, begrenzen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.