Verplicht gym maar geen gymzaal: buitenspeel-gymles is dé oplossing
Vanaf komend schooljaar (2023-2024) zijn basisscholen verplicht twee lesuren gym per week te geven. Helaas zijn er niet overal genoeg gymzalen beschikbaar voor de lessen. De oplossing? Buitenspelen!
Wanneer een school geen gymzaal beschikbaar heeft kunnen ze ervoor kiezen om van de gymles een buitenspeel-gymles maken, bijvoorbeeld door de les op het schoolplein, in een parkje in de buurt of op een sportveld te geven.
Belangrijk voor ontwikkeling
“De gymles is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, net zoals buitenspelen dat is”, vertelt Lilian van den Berg, specialist van Kenniscentrum Sport & Bewegen. “Een win-winsituatie dus. Buitenspelen draagt bij aan fysieke en motorische ontwikkeling van kinderen. En kinderen vinden buitenspelen vooral ook leuk.”
Volgens Van Den Berg is het cruciaal dat kinderen van jongs af aan met plezier veel en gevarieerd bewegen. Goede begeleiding en stimulans van (vak)docenten is dan ook van belang bij het buitenspelen. Kinderen kunnen hun eigen autonomie en creativiteit gebruiken om spellen te verzinnen of aan te passen.
Motorische vaardigheden
Buitenspelen is naast dat het gezond is, ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. “Buitenspelen draagt positief bij aan de motorische vaardigheden van kinderen. Goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn van belang bij deelname aan sport- en spelactiviteiten van kinderen en ze worden uitgedaagd om een brede basis te ontwikkelen”, vertelt Van Den Berg.
Volgens Van Den Berg dragen verschillende beweegactiviteiten tijdens het buitenspelen bij aan meerdere basisvormen van bewegen en zorgt het voor een betere balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn. Naast de motorische ontwikkeling ontwikkelen kinderen volop sociale vaardigheden, zoals omgaan met emoties, het stellen van grenzen, zelfvertrouwen en het omgaan met successen en tegenslagen.
Een succesvol buitenspeel-gymles
Wat heb je allemaal nodig om een buitenspeel-gymles succesvol te maken? Van Den Berg: “Een goed ingericht speelplein is van belang; het moet veilig en schoon zijn. Andere belangrijke onderdelen zijn voldoende ruimte, losse materialen zoals ballen, springtouwen en natuurlijke materialen en vaste sport- en speeltoestellen. Afwisseling tussen harde en zachte ondergrond, hoogteverschillen en groene zones dragen bij aan voldoende uitdaging op het schoolplein.”
“Het combineren van buitenspelen met de gymles draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Maar vervang het buitenspeelmoment niet met de gymles.”
Hoe krijg ik mijn kind weer aan het buitenspelen? Gezinscoach geeft advies